Hírek

Egyházi vezetők a Miniszterelnöknél

A történelmi egyházak vezetőit fogadta Bajnai Gordon miniszterelnök a Parlamentben július 8-án. A Nándorfehérvári teremben tartott találkozón Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Ittzés János, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke, valamint Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke képviselték a történelmi egyházakat. Jelent volt továbbá Hiller István oktatási és kulturális, valamint Kiss Péter társadalompolitikai miniszter.

Ferences gimnázium romáknak

A Komárom-Esztergom megyei Bajna község önkormányzata kezdeményezésére egy évvel ezelőtt esti tagozatú gimnázium kezdte meg működését a településen, elsősorban – de nem kizárólag – a cigány lakosság felzárkóztatása céljából. Az esti tagozat diákjainak közel fele a cigány kisebbséghez tartozik. A tanév végén huszonhat diák kapott bizonyítványt az első osztály sikeres elvégzéséről. Az évzárót a falu katolikus templomában tartották. (ofm. Sajtószolgálat)

Szent Anna-búcsú

Mátraverebély-Szentkúton július 25-26-án lesz a hagyományos Szent Anna-búcsú. Szombaton délután 5-től gyóntatás, búcsúsok fogadása, 6 órakor szentmise, este 10-től szentségimádás, keresztút, gyertyás körmenet, éjfélkor pedig szentmise lesz a megholtakért. Másnap 7 órától gyóntatás, a búcsúscsoportok fogadása, 9 órakor szentmise. A 11 órai szentmise főcelebránsa és szónoka Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A zarándoklat a 14.00-kor kezdődő litániával ér véget.

Személyi változások a ferenceseknél

A Magyarok Nagyasszonya ferences rendtartományhoz tartozó rendházak és plébániák élén augusztus elsejétől több helyen változás történik. Esztergomban a jövőben Tokár János a házfőnök, aki továbbra is igazgatja a rendi gimnáziumot. Az új templomigazgató Tamás Gábor. Mátraverebély-Szentkúton az új házfőnök és kegyhelyigazgató Kálmán Peregrin. Pasaréten Lendvai Zalán az új plébános, a házfőnök és a növendékmagiszter továbbra is Berhidai Piusz.

A pesti ferenceseknél az új házfőnök Fejes Antal, a templomigazgató továbbra is Hegedűs Kolos. Sümegen Rácz Piusz az új templomigazgató, Barsi Balázs marad a házfőnök. Szécsény új plébánosa Weinrauch Márió, a házfőnök és noviciusmagiszter ezután is Varga Kapisztrán. Zalaegerszegen az új házfőnök és plébános Ocsovai Grácián. (ofm. Sajtószolgálat)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .