Hírek

Este 7-kor ünnepi harangozás, 1/2 8-tól „Zenei csemegék” – különféle vonós hangszerek bemutatása. 9 órakor vetített képes előadás a dóm falfestményeiről. Az altemplomban Szeged halála és feltámadása címmel vetítés lesz a Nagyárvíz és az újjáépítés képeivel. A torony este 8 és éjfél között ismét látogatható lesz. (Bartucz Katalin)

Ferences napok Székesfehérvárott

A ferences rend pápai jóváhagyása 800. jubileumi évében és Páduai Szent Antal ünnepéhez kapcsolódóan június 11-13-án ferences napokat tartottak a székesfehérvári Barátok templomában. (Bertáné Pintér Katalin)

Regionális Háló-Találkozó Sárospatakon

Szent Pál évében Sárospatakon június 26-28-án kerül sor a HÁLÓ északkelet-magyarországi interregionális találkozójára. (HÁLÓ)

Kocsis Fülöp püspök felhívása

Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök felhívást tett közzé a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pusztító vihar és jégeső károsultjainak megsegítésére. (Hajdúdorog)

Díszdoktorrá avatták John Lukács professzort

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara John Lukacs történészprofesszornak tudományos munkássága elismeréséül június 11-én a Doctor honoris causa kitüntető címet adományozta. John Lukacs (Lukács János) korunk egyik legismertebb történésze Magyarországon született 1924-ben. Miután elvégezte a Pázmány Péter Tudományegyetem történelem szakát, 1946-ban az USA-ba emigrált. 1947-től 1994-ig a Chestnut Hill College történelem tanszékén tanított, ahol 1974-ig tanszékvezető volt. A 2000-ben újraalapított Corvin-lánc birtokosa, az amerikai katolikus történészek szövetségének volt elnöke. Több mint húsz könyvet írt, a legtöbbet több nyelvre, így magyarra is lefordították.

Orgonamaraton Balatonbogláron

A balatonboglári katolikus templom új orgonájának nagy próbajátéka lesz június 25-én és 26-án minden idők leghosszabbnak ígérkező hazai orgonakoncertje. Óránkénti váltásban 24 neves művész játszik majd csütörtök délelőtt 10 órától – az éjszakát is átzenélve – pénteken délelőtt 10-ig. A repertoárban közel 200 orgonadarab szerepel. A Szent Kereszt Felmagasztalása- templom új orgonáját idén áprilisban avatta fel és áldotta meg Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. A kétmanuálos, 30 regiszteres hangszert a dunakeszi BKM Orgonaüzem szakemberei építették; szakértőnek Áment Lukács bencés orgonaművészt kérték fel, s a munkálatokat Lantos István zongora- és orgonaművész is figyelemmel kísérte. A regiszterekhez mintegy kétezer síp tartozik, melyek közül a legnagyobb több mint 4 méter, a legkisebb pedig 6 milliméter hosszú. A koncertekre a belépés ingyenes.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .