Az Örökimádás-templom évfordulójára

A két évforduló szorosan kapcsolódik egymáshoz. Százötven esztendővel ezelőtt érkezett hazánkba az Oltáregylet, melynek hazai alapítói felismerték, hogy szüksége van a nemzetnek az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus szeretetére, de azt is fontosnak tartották, hogy a templomok hiányzó liturgikus kellékeit segítsenek előteremteni. Az alapítók szándéka sokak jóindulatával találkozott, így munkájuk konkrét tettekben is megnyilvánult. Az oltáregyletek elterjedtek az egész országban, s megújították hazánk hitéletét.

Az egyre növekvő létszámú egylet lelki szükséglete miatt született meg a templomépítés gondolata, mely mellé az egyesület működéséhez szükséges épületegyüttest is terveztek. A templomban állandó szentségimádást szándékoztak végezni, az épület pedig helyet biztosított az egyesületi munkának, emellett zárda épült, lelkigyakorlatos ház, valamint liturgikus ruhák készítésének műhelye is.

A II. világháború során a templom megrongálódott, az egyesület megmaradt épületeit pedig a kommunizmus éveiben elvették az egyháztól. A történelem viharai ellenére a templom és az Oltáregylet ma is működik. A kettő történetét, sorsát mutatja be a december 18-ig nyitva tartó kiállítás, fényképeken és liturgikus tárgyakon keresztül megelevenítve a múltat, reményt adva a jövőnek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .