Egységben a nehézségek közepette is

A június 8-án kezdődő találkozón elsőként a görög katolikus paptestvérek vázolták gazdag múltjukat, ugyanakkor világossá vált az is, hogy a jövő – főként a vegyes házasságoknak köszönhetően – nem olyan fényes, és ésszerű megoldásokat kell keresni.
Másnap a laudes elimádkozása után Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, torontói plébános ismertette a Varietates Legitimae apostoli instrukciót. A nap szentmisével folytatódott, amelyen Cserháti püspök volt a főcelebráns. Homíliájában a pap és a plébános krisztusi feladatát fejtette ki. A plébánosnak nem valamiféle menedzsernek kell lennie, aki a különböző csoportokat igazgatja, hiszen ebből a tevékenységből hiányzik a lélek – mondta. – Az egyházközség élén sokkal inkább valódi vezetővé kell válnia, aki határozottan halad előre, és gyengéden bánik a nyájával. Hivatása pedig nem egy nyolcórás munkanapot tölt ki, hanem teljes odaadást jelent.

A nap folyamán az országban szolgálatot teljesítő papok tartottak beszámolókat. Bár minden közösség más-más nehézséggel küszködik, mégis egy közös alapvető problémával találkoznak: a generációs szakadék nagy és nehezen áthidalható. A nap meghívott vendége, Miklósházy Attila, a külföldi magyarok volt püspöke tanácsot adott a probléma megoldására. Emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy bár missziós feladatot végeznek, ez nem jelenti azt, hogy elszigetelten kell élni, és egyedül kell megküzdeni a problémákkal. A pap mindig közösségben él, és muszáj, hogy a külföldi szolgálatot végezve kapcsolatot tartson magyar paptestvéreivel. Csakis közösen és közösségben tudnak helyes megoldásokat hozni és irányt venni – szögezte le Miklósházy Attila.

Cserháti Ferenc püspök szintén rámutatott a papok közti egység fontosságára. Az Erga Migrantes kezdetű pápai instrukció alapján a papság lehetőséget és feladatot kapott arra, hogy a külföldön élő magyarokat szolgálják. Kötelességük tehát, hogy erejükhöz mérten szolgálják a közösségeket. A püspök elismeréssel méltatta a papok emberfeletti teljesítményét, és buzdította őket, hogy még nagyobb egységben, közösségben és megértésben dolgozzanak, hogy a hitet, magyarul és a magyar kultúrával ékesítve át tudják menteni a következő nemzedékeknek. A püspöki beszámoló után a Kanadai Magyar Papi Egység – mivel Deák Miklós hamiltoni lelkipásztor mandátuma lejárt – új elnököt választott Sajgó Szabolcs személyében. A találkozó szerdán folytatódott Deák Miklós beszámolójával a Sacramentum Caritatis kezdetű apostoli buzdításról.

A papok közös megbeszélésén arról volt szó, hogy súlyos válságban van a szentgyónás gyakorlata, a hívek nem vagy alig néhányan járulnak e szentséghez. A megoldás első lépése az lehet, hogy a katekézisben a lélek megszabadulására kell fektetni a hangsúlyt. A megbeszélés után tartott szentmisén Cserháti Ferenc hangsúlyozta, hogy a pap legfontosabb feladata, hogy Krisztust nyújtsa az embereknek, vagyis Krisztus megértő szeretetét kell továbbadnia. A pap tehát nem önmagáért van, hanem Krisztushoz hasonlóan szolgai alakot kell öltenie.

A külföldi magyarok püspöke még aznap folytatta kanadai körútját: a courtlandi híveket látogatta meg, másnap pedig a vancouveri magyar híveket kereste fel.

A szerző montreali plébános

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .