Hírek

Szemedi János (Iván) 1921-ben az Ugocsa megyei Alsóveresmarton született. A ruszin nemzetiségű, magyarul anyanyelvi szinten beszélő Szemedi Jánost 1947-ben szentelte pappá Boldog Romzsa Tódor vértanú püspök. A temetési szertartást az ungvári görög katolikus székesegyházban végezték. Ezt követően az elhunyt főpásztor földi maradványait a nagyszőlősi járásban található Alsóveresmarton (Mala Kopan’a) helyezték örök nyugalomra.

Adventi gyertyagyújtás Debrecenben

Jókívánságokkal, biztató szavakkal nyitotta meg az adventi időszakot Kósa Lajos debreceni polgármester, Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök és Bölcskei Gusztáv református püspök a város főterén. Debrecenben immár tíz éve díszkivilágításba öltöztetik a város főterét, ünnepélyesen meggyújtják a város karácsonyfájánál elhelyezett adventi koszorú első gyertyáját, és együtt gondolnak arra, mit jelent a keresztény világ számára a karácsony. Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök a világosságot és fényt hozó gyermek Jézusról beszélt.

Pannonhalma Strasbourghoz fordul

Miután a főapátságnak az oroszvári Lónyay-kastélyra vonatkozó 14 évi jogvitáját a szlovák alkotmánybíróság november 29-i elutasító határozata zárta le, az ügyet most a strasbourgi európai bíróság elé terjesztik. Az osztrák határtól négy, a magyartól pedig öt kilométerre, szlovák területen fekvő kastély tulajdonáról van szó, amelyet a Lónyay hercegi pár hagyott örökül a főapátságra. A kastélyhoz osztrák területen tartozó németjárfalui birtok már Pannonhalmáé.

Ülésezett az Ifjúsági Bizottság tanácsadó testülete

December 3-án tartotta szokásos téli ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának tanácsadó testülete. Szinte mindegyik egyházmegye részt vett a 72 óra kompromisszum nélkül című projektben. A tervek szerint 2010-re már európai szintű együttműködésben valósul meg ez. A nyáron Egerben megrendezett Magyar Sydney résztvevői által kitöltött kérdőívekből készült felmérés azt mutatja: a személyes meghívásnak van a legnagyobb szerepe, és majdnem ugyanilyen arányban a médiának (plakát, szórólap, internet, rádióspot stb. Az országos ifjúsági vezetőképző, a Hajszoló keretében 55 fiatal vesz részt a második félév képzési hétvégéin. A brüsszeli taizéi találkozóra mintegy 150 fő utazik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .