Hírek

Erről a bíboros úgy nyilatkozott a Vatikáni Rádió olasz műsorában, hogy előkerülnek majd szociális szempontok, a vallásnak a társadalomban betöltött szerepe, az erkölcsiség a társadalomban. „Ezen a téren konkrétan együtt tudunk működni, túl a közös gondolkodáson. Biztos vagyok abban, hogy a zsidó résztvevők megemlékeznek majd Izrael állam megalapításának 60. évfordulójáról. Mivel a budapesti találkozó november 9-én kezdődik, megemlékezünk a harmadik birodalom kristályéjszakájáról, amelyre ezen a napon került sor 1938-ban. Nem feledkezhetünk meg erről a szomorú évfordulóról, hogy soha többé ne forduljanak elő hasonló erőszak- megnyilvánulások vallási vagy etnikai csoportok ellen sehol a világon. ”

Scheffler János boldoggá avatásáért

Schönberger Jenő püspök és az egyházmegye papsága a szatmári székesegyházban október 29-én szentmisét mutatott be egyik elődje, Scheffler János püspök születésének évfordulója alkalmából. Scheffler János 1887-ben született, 1942-től az újraegyesített szatmári egyházmegye püspöke volt. 1945 januárjában egyházmegyéjéből sok ezer sváb származású férfit és nőt hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba. A katonai parancsnokság a püspök személyes tiltakozását sem vette figyelembe. A Securitate őt szemelte ki arra, hogy vezetője legyen a romániai katolikus egyháznak, amely nem ismeri el a pápát. Ő ellenállt, a román kormány 1948 szeptemberétől nem engedte püspökként működni, 1950-ben pedig kényszerlakhelyre, Körösbányára száműzték. Itt 1952. március 11-én letartóztatták, és a bukaresti fogdában folytatták kihallgatását. Arra próbálták rábírni, hogy Gyulafehérváron vegye át az egyházmegye kormányzását.

Előbb Máramarosszigeten került börtönbe, majd a zsilavai föld alatti tömlöc foglya lett, ahol 1952. december 6-án hunyt el. Jeltelen sírba temették. A zsilavai pópa segítségével exhumálták 1965-ben. Csontjait titokban, útitáskájában hozta haza hűséges papja, Galambos Ferenc nagyprépost.

Telefonos imavonal éjjel-nappal

Teréz anya nővéreinek segítségével immár hat éve működik telefonos imavonal a józsefvárosi Szent József plébánián. A nappali ügyeletre eddig mintegy 7000 hívás érkezett. Az imavonal 10 és 19 óra között hívható száma: (06-1) 333-2723, az éjszakai hívószáma: (06-20) 369-1111. Az imavonal munkatársai az egész ország területéről, valamint külföldről is várják éjjel-nappal az imakéréseket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .