Hetedhét határon túl

A Hetedhét Játékmúzeum a megyeszékhely egyik legszebb épületében, a város szívében álló Hiemer-házban kapott méltó helyet. A nemrég felújított legendás épületben igazi otthonra találhatnak a teázó, csecsemőt ringató, beteget ápoló babák, melyek hetvennégy enteriőrben jelennek meg míves bútorok, használati tárgyak, parányi porcelánok között. A különféle bútorokkal berendezett szobák, apró edényekkel „felszerelt” konyhák, a kézzel festett porcelán szervizek, a különféle dísztárgyak, szobrocskák, miniatűr könyvek a XVIII–XIX. századi polgári otthonok világát idézik. A békés életképek mellett kiállított óriási terepasztalon várvédők és ostromló csapatok csatája elevenedik meg. A kiállítás nagy érdeme, hogy nemcsak a korabeli divattal, hajviselettel ismerteti meg a látogatót, hanem bemutatja a különféle lakberendezési stílusokat, az adott korszakra jellemző használati és dísztárgyakat is. A gyűjteményhez ragyogóan illeszkednek a Janikovszky Éva-könyvek világát idéző Réber László-alkotások; a rendkívül eredeti és humoros illusztrációkat az ezerháromszáz grafikát tartalmazó hagyatékból válogatták.

A gyerekek nagy örömére a babaszobákat nem csak nézni lehet. Interaktív játékok, múzeumpedagógiai foglalkozások is várják a családokat. A tervek között szerepel, hogy a múzeumot az ország határain túl is ismertté tegyék. Ha minden jól megy, jövőre beszámolhatunk majd a nagy fehérvári gyermekfesztiválról is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .