Hét éve Péter apostol székében

Valószínűleg XVI. Benedek az utolsó olyan pápa, aki személyesen élte át a II. vatikáni zsinat (1962–1965) történelmi eseménysorát, Josef Frings bíboros, kölni érsek tanácsadójaként. Az újabb kutatások azt mutatják, hogy Ratzinger professzor hozzájárulása a zsinat eredményeihez sokkal jelentősebb volt, mint amiről saját emlékezéseiből eddig tudhattunk. Kétségtelen, hogy az egyházról szóló Lumen gentium és az Isten szavának szentelt Dei Verbum dokumentumok létrejöttében volt a legnagyobb szerepe. Pápaként azonban azt tekinti feladatának, hogy a zsinatot „bizonyos fokig időtállóvá” tegye. A zsinati anyag javát igyekszik kiemelni és hangsúlyozni.Pápaságának vezérmotívuma az újraevangelizálás. Ennek szolgálatában állt a papság éve és a közeledő hit éve. Az egyre közömbösebbé váló világot a hitelesen megélt liturgiával, Isten szavának lelki-szellemi táplálékával és a Krisztus egyházának közösségébe való visszavezetéssel kívánja újjáalakítani. Maximilian Heim heiligenkreuzi ciszterci apát szép szavával élve tanításának alaphangja „a remény, hogy Isten nem hagyja el a világot”.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai április 19-én a Szent István-bazilikában szentmise keretében adnak hálát a hét éve megválasztott XVI. Benedek pápáért.

A szentatya április 16-án ünnepelte nyolcvanötödik születésnapját, így ő lett a legidősebb pápa az utóbbi száz évben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .