Hazatérés a száműzetésből

Idén tavasszal a budapesti piarista gimnázium diákjai is valami hasonlót éltek át, amikor nevelőik közölték velük: ötvenhét év elteltével hazaköltöznek. Az intézmény világhálós honlapján ez év május 9-én örömmel tették közzé a hírt, hogy a csaknem háromszáz éves iskola megkezdte visszaköltözését a Mikszáth Kálmán térről az V. kerületben álló Duna-parti épület „A” szárnyába. Az 1717-ben alapított gimnáziumnak 1953 őszén egy kommunista minisztériumi rendelkezés miatt kellett elhagynia otthonát, a mai Pesti Barnabás utca és a Piarista köz által határolt, 1917-ben elkészült lenyűgöző méretű épületet. „Ha Isten azt akarja, hogy a régi házat elhagyva keressük a jövőt, akkor Ő bizonyára megadja az ehhez szükséges kegyelmet is” – írta Balanyi György piarista atya 1953 augusztusában, a kilakoltatás idején.

A legendás iskola régi-új otthonát 1953 és 2008 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkara használta. Felújítása 2008 őszén kezdődött. A most folyó tanévet a diákok már az újjászületett falak között kezdték. November 25-én – a piarista rend alapítója, Kalazanci Szent József pártfogásának ünnepe részeként – a tanulók képző- és iparművészeti munkáiból Itthon vagyunk címmel nyílt kiállítás, a negyedik piARTnapok keretében. A Fiatalok találkozása a művészetben mottójú tárlat elénk tárja a költözés munkálatait, és azt, hogy miként élték meg e változást a hat évfolyamos iskola diákjai, nemkülönben szerzetes tanárai – hiszen egyidejűleg a piarista rendház is búcsút vett a Mikszáth Kálmán tértől. A kiállítás arra a nemes célra irányítja figyelmünket, hogy a szép befogadása ne csak keveseknek, hanem a szélesebb tömegnek is mindennapi szükséglete és megújító forrása legyen.
A V. Péter Mária művésztanár által rendezett anyag hetvennyolc diák pályaműveinek legjavát: a tizennyolc díjazott alkotásait mutatja be. A kiírás szerint az intézmény bármely tanulója nevezhetett, fejenként egy, bármilyen technikával kidolgozott művel, amely lehetett festmény, grafika, plasztika vagy iparművészeti tárgy. A beadott munkákat Sallai Géza Barcsay-díjas szobrászművész, illetve Szűcs Domonkos festőművész bírálta el. A polcokon sorakozó munkák némelyikéről visszaköszön a gimnázium igazgatójának, Vízhányó Zsolt piaristának a költözés kezdetén elhangzott buzdítása: „Mi visszük haza az iskolát.” S csakugyan: az egyik legrangosabb magyar iskola növendékei hazaérkeztek.
A kiállítás december 21-éig tekinthető meg a gimnázium II. emeleti tanácstermében (Pesti Barnabás u. 1.).
Fotó: Zsille Gábor.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .