Határozott, céltudatos, emberséges

Az üzleti és vezetői eredményesség pszichológus szakértője, Henry Cloud is úgy vélekedik, hogy mindennek az alapja a bizalom. „A bizalom megalapozásának első feltétele a megértés. De ne feledjük, nem elég, ha úgy gondoljuk, hogy megértünk másokat. A bizalom ott kezdődik, amikor mások úgy érzik, hogy megértjük őket. A megértés tehát nem arról szól, hogy mi megértünk valakit, hanem arról, hogy az illető úgy érzi, hogy megértjük őt. Ehhez meg kell őt hallgatnunk, meg kell értenünk, hol tart éppen, és valóban kapcsolódnunk kell hozzá. Időre és figyelemre van szükség ahhoz, hogy a másik fél bizalmat érezzen irántunk.”


A jó vezető tehát odafigyel a munkatársaira, hiszen tudja, hogy minden az embereken áll vagy bukik. Nem a tervek a legfontosabbak, hanem az azokat végrehajtó emberek. Megfelelő vállalati kultúra hiányában egyetlen cég sem érhet el jó eredményt, legyen bármilyen intelligens is a vezetője.
A főnöknek ismernie kell a határokat, hiszen a határok lényege a felelősségvállalás. A főnöknek ismernie kell a munkatársait is, s olykor nem ártana elgondolkodnia azon, hogyan érzik magukat beosztottjai. A kiegyensúlyozott, pozitív érzelmi légkör ugyanis nagyon fontos egy munkahelyen, hiszen serkenti az intellektuális képességeket. A hangulatok és érzelmek – legyenek akár pozitívak, akár negatívak – „fertőzőek”, könnyen átragadnak a másik emberre. Ezért is lényeges, hogy a vezető határozott legyen, egyértelmű elvárásokat támasszon beosztottjaival szemben, de mindezt úgy tegye, hogy ne használjon bántó hangnemet, ne kritizáljon és ne alázzon meg másokat. Olyan munkahelyi környezetet és vállalati kultúrát kell kialakítania, amelyben mindenki optimálisan működhet. Ez a jó főnök elsődleges feladata. Ehhez nyújt segítséget és ötleteket a Határok a vezetés szolgálatában című könyv.

(Dr. Henry Cloud: Határok a vezetés szolgálatában. Harmat Kiadó, Budapest, 2014. A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .