Hálaadás és emlékezés

Íme, én veletek vagyok mindennap a világ végéig”(Mt 28,18-20). A missziós parancson alapul a hármas küldetés, amit Jézus az apostolokra és utódaikra, a püspökökre bízott – emlékeztetett homíliájában Paskai László bíboros a huszadik püspökszentelési jubileumukat ünneplő három főpásztor hálaadó szentmiséjén. Takács Nándor volt székesfehérvári, Mayer Mihály pécsi püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát február 17-én, Székesfehérváron közös szentmisében adott hálát az elmúlt két évtizedért.

Az ünnepségen – amely Spányi Antal megyés püspök meghívására valósult meg – jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is, aki apostoli tevékenységét székesfehérvári segédpüspökként kezdte. A hálaadó szentmisén arról is megemlékeztek, hogy húsz évvel ezelőtt a most ünneplőkkel együtt szentelték püspökké a 2000-ben elhunyt Dékány Vilmos esztergom-budapesti, illetve az 1993-ban meghalt Ács István egri segédpüspököt is.

A szentmise főcelebránsa, Paskai László beszédében külön-külön méltatta a jubiláns főpapok szolgálatát, kiemelve a rendszerváltozás után kezdődő egyházi megújulás időszakát. Emlékeztetett a három püspök fontos szerepére a szerzetesrendek megújulásában, az egyházmegyei zsinatok megtartásában, a visszakapott egyházi ingatlanokban helyet nyert iskolák, szociális és kulturális intézmények újraindításában, alapításában. Kiemelte az ifjúsági és családpasztoráció, a lelkipásztori-munkatárs-képzések terén és az új templomok építésében végzett munkájukat.

Beszéde végén a bíboros példaként állította II. János Pál pápa Mária-tiszteletét. Mária a Szentlélekkel eltelt, életét Istenre bízó, hívő ember, egyúttal a püspöki szolgálat, valamint a keresztény elköteleződés mintája is – írta a pápa Pastores dabo vobis kezdetű apostoli buzdításában. „Imádkoznunk kell Máriához, papságunk anyjához és nevelőjéhez, aki minden engedelmességnél jobban válaszolt a meghívó Istennek. Ő példájával és közbenjárásával állandóan virraszt a hivatások ébresztése és a papok megerősítése fölött az egyházban.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .