A szegényekért és a békéért

A szentmisére a közösség tagjain kívül barátaik, a hajléktalanok is szép számban eljöttek. Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius a szentmise elején kérte, a jelenlévők vigyék Isten elé saját és embertársaik gondját, örömét. Szólt arról is, hogy a Szent Egyed közösség különös karizmája, hogy a világért, a békéért imádkozzék, így ez a szentmise könyörgései között is különösen fontos szerepet kap.

Homíliájában a nuncius az evangéliumi szakasz tanításán túl e szavakkal fordult a közösség tagjaihoz: „Sok országban, főleg Afrikában követtem a Szent Egyed közösség munkáját, és láttam, megértettétek küldetésetek evangéliumi szellemét. A közösségetek lelkisége szerint akartok jelen lenni a szegények között éppúgy, mint tudományos, kulturális vagy politikai körökben. Szükségünk van a társadalom integrált gyógyulására, amely ma hallatlan problémákkal küzd, és főleg a lelki szegénységtől szenved. Az élet sok területét megbénítja a gazdasági válság, a megoldások pedig messze vannak. Azonban felfedezhetjük, hogy a nehézségek oka az etika, az erkölcsi elvek hiánya – mutatott rá Juliusz Janusz. – A vadkapitalizmus emberek millióinak életét teszi tönkre, amit főleg a szegények éreznek meg. Amíg drasztikus financiális intézkedéseket foganatosítanak, folytatják azon természeti törvények áthágását, amelyek védik az életet a fogantatástól a halálig, és egy olyan életstílust hirdetnek, amely nem felel meg Isten emberiségről alkotott tervének. Ez az egyenlőtlenség, amely az erkölcsi elvek elhagyásával csakis a gazdasági jobbulás irányába erőlködik, nem oldhatja meg a válságot!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .