Hajléktalanokat láttak vendégül Esztergomban

Harmadik éve főznek karácsonyi és húsvéti ebédet a rászoruló és hajléktalan embereknek az esztergomi szeminárium kispapjai, hogy ezzel támogassák a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi intézményeit. Hidas Ágnes, a Gondviselés Háza vezetője elmondta, a szeminárium kispapjai első alkalommal három évvel ezelőtt kérték kölcsön a szeretetszolgálat használaton kívüli „gulyáságyúját”. „Hálából minden évben száz adag kiadós ebédet főznek a nálunk gondozott idős és hajléktalan embereknek karácsonykor és húsvétkor. Idén csülkös gulyást készítettek, mellé süteményt és bejglit szolgáltunk fel. Egy házaspár pedig egy nagy tortát hozott a melegedőbe, hogy este azzal ünnepelhessenek a nálunk éjszakázó hajléktalan emberek.”A karitatív szervezet 2004 óta rendez karácsonyi ebédet a hajléktalan emberek számára a nappali melegedőben. Ezeken az alkalmakon terített asztallal várják a rászorulókat, hogy méltó módon és közösségben tölthessék a karácsonyt. Általában harminc-ötven hajléktalan ember vesz részt ezeken az étkezéseken, és közösen imádkoznak az esztergomi máltaiak lelkivezetőjével. Az imádságban idén is megemlékeztek az elhunyt hajléktalan emberekről is.
Az ebéd kezdetén Erdő Péter bíboros asztali áldást mondott a nappali melegedőben. Röviden köszöntötte az ünneplőket, és hangsúlyozta, számunkra a legnagyobb ajándék Jézus, aki maga is hajléktalan csecsemőként érkezett a világba, majd ártatlanul üldözött és elítélt ember volt, akinek még annyi sem járt, hogy az utolsó óráit a siralomházban tölthesse. „Ő volt azonban az, aki kimondta az utolsó szót azzal, hogy feltámadt. És minket is az örök boldogságra vár. Ezt köszönjük neki, ezért ünnep számunkra a karácsony. Ünnepeljünk hát, és adjunk hálát a Kisjézusnak, s egymásnak is adjuk át a szeretetet, amit tőle kaptunk” – mondta az asztali áldás előtt a bíboros. A főpásztort a szeminaristák hívták meg az ebédre. A bíboros a sütemények felszolgálásában is segített a melegedő munkatársainak.
A rászorulók karácsonyi ebédjével egy időben a Gondviselés Háza minden évben megszervezi a magányosok karácsonyát is. Olyan, egyedül élő embereket hívnak meg erre az alkalomra, akik egész évben a szolgálat látókörében vannak, illetve az idősek klubjának tagjai, és egyedül töltenék az ünnepeket. Velük együtt mintegy száz embert várt terített asztallal, apró ajándékkal és szeretetteljes beszélgetéssel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Gondviselés Házában. A vendégeknek Magyar Pál kesztölci plébános, a szeretetszolgálat esztergomi szervezetének lelkivezetője olvasta fel az evangéliumot, majd közösen énekeltek, imádkoztak a jelenlévők.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .