Hajdani menyegzők

Számos rendezvényének egyike A házasság dicsérete, régi idők esküvői című kiállítás, amelyet február 9-én, a szegedi Somogyi- könyvtár aulájában nyitott meg Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár.

A kiállításon megtekinthető a jegyesek albuma, amely egykor gyakorlati jó tanácsokkal szolgált. Olyan fontos kérdésekben adott eligazítást, mint például a menyasszonyi ruha és a fűző kiválasztásának szempontjai, a meghívó elkészítésének vagy a násznép fuvarozásának mikéntje. A kiállításon láthatók régi fotók, vőfélybot és kalap, menyasszonyi koszorú, papucs, mellvirág, házasságlevél.
A könyvtár helyismereti gyűjteményéből és a Móra Ferenc Múzeum néprajzi anyagából összeállított kiállítás március 7-éig tekinthető meg.

Február 13-án, hétfőn 17 órától Iványi-Papp Monika zenetörténész, muzeológus tart előadást szintén a Somogyi-könyvtárban a szerelem és a zene kapcsolatáról. Az estét anekdoták és zenehallgatás teszi még színesebbé.

Forrás: Magyar alföldi vőfélykönyv (Budapest, Népirodalmi Vállalat, 1942) című kötet címlapjának részlete a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .