Hagyományőrzés és nyitottság

„Erdő Péter bíboros úr pénteken délelőtt tíz órakor érkezett meg templomunkhoz. Látogatása a hívekkel közös imádsággal vette kezdetét. Nagy esemény volt ez a plébánia életében, hiszen csaknem tíz éve tartó itteni szolgálatom ideje alatt még nem járt nálunk a főpásztor. Munkájához és az őszi szinódus tevékenységéhez a hívek imáját kérte a bíboros úr. Elsőként a polgármesternél tett magánjellegű látogatást, és megköszönte mindazt a támogatást, amelyet az utóbbi években nyújtott az önkormányzat a plébániának. A régi barokk toronysisakot tavaly vörösrézre cseréltük, idén pedig folytatódik a felújítás a torony és a homlokzat újrafestésével. Magas templomunk a Pesti-síkságon, az Alföld szélén messzire ellátszik, ezért fontos, hogy méltó módon képviselje Soroksárt és az itt élő híveket.


Erdő Péter látogatása során felkereste a Názáret Otthont (képünkön), ahol áldoztatási szertartás keretében találkozott azokkal a lakókkal, akik rendszeresen részt vesznek a heti szentmiséken. Tájékozódott a szeretetotthonban élők mindennapjairól, és egyeseket a szobájukban is meglátogatott. A Segítő Mária tiszteletére épült műemlék kápolna megtekintése, majd egy szerény ebéd elfogyasztása után megkezdődött a vizitáción szokásos program: annak a több mint hatszáz kérdésnek az áttekintése, amelyek a plébánia jelenlegi gazdasági és jogi helyzetét hivatottak feltárni. A közelmúltban egyébként digitális leltárt készíttettünk, amely pontosan megmutatja, milyen tárgyak és eszközök vannak a plébánia tulajdonában. Az Otthon nevet viselő közösségi házban a plébánia lelki hátterét biztosító Mária Kongregáció tagjaival találkozott a bíboros úr. Ezt követően a karitászcsoport vezetői beszámoltak a helyi rászorulók segítéséről, többek között a hajléktalanok rendszeres reggeliztetéséről is. Erdő Péter találkozott a plébániai gondnokság tagjaival is, akiket hagyományőrzésre és nyitottságra buzdított.”

 

„A vizitációt követő napon Székely János püspök szolgáltatta ki a bérmálás szentségét templomunkban, ám előtte elgondolkodtató beszélgetést folytatott védőszentjükről a tizenhat bérmálkozóval. A szentmisében szólt arról, hogy Jézus jó pásztorként ajtó számunkra Isten és egymás felé is. Érdekes és megerősítő találkozás volt ez mindannyiunk számára. Megtapasztaltam, hogy a felkészülés és a látogatás számos területen segített rendbe tenni függőben maradt ügyeinket, s egyúttal új lendületet és erőt is adott a plébániai élet és munkánk folytatásához” – zárta szavait Szerencsés Zsolt soroksári plébános.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .