„Ha imádkozol, már helyesen cselekszel”

Mindenki másként imádkozik. Nincs más előírás, csak annyi, hogy őszintének kell lenni Isten előtt. Ezenkívül mindenki személyisége, tapasztalatai, életfelfogása szerint imádkozhat. Sosem fogunk úgy imádkozni, mint Luther, és Teréz anya lelkülete sem lesz a miénk. De ez nem is baj. Yancey megállapítja: Isten nem arra hív bennünket, hogy utánozzunk másokat, hogy valakire hasonlítani akarjunk. Sokkal inkább arra, hogy önmagunkat valósítsuk meg. Minthogy nincs két teljesen egyforma ember a világon, nincs két teljesen egyforma személyiség sem. Különböző az ízlésünk, más ételeket kedvelünk, s másként beszélgetünk a Fennvalóval is. Thomas Merton írja egy helyütt: „Számomra a szentség abban áll, hogy önmagam vagyok.”


Jézus ránk hagyta a miatyánkot, de ezenkívül nem sok szabályt fektetett le. Az imádságról szóló tanítása három alapelven nyugszik: őszintén, egyszerűen és kitartóan imádkozzunk; úgy forduljunk Istenhez, mint a gyermekek az édesapjukhoz. A kötetben számos olyan kérdés bukkan fel, amelyeket valamennyien feltettünk már (vagy fel fogunk tenni): Hallja-e az Úr, amit mondunk? Ha mindent tud, mi értelme imádkozni? Miért érzem egyszer közelinek, máskor rettenetesen távolinak Istent? Változtat-e bármin is az imádság? A választ mindenkinek magának kell megkeresnie, s a keresésben e kötet afféle lelki útmutató lehet.

Figyeljünk egy nap tudatosan arra, hányszor és milyen formában fordulunk Istenhez. Imádkozunk-e akkor, amikor feltör bennünk a hála, ha jó dolog történik velünk, vagy egyszerűen csak rájövünk, hogy az élet szép? Kérünk-e ima formájában megbocsátást vagy erőt a mindennapi nehézségek elviseléséhez? Fordulunk-e imáinkkal az Úrhoz, hogy segítsen meg másokat, teljesítse szüleink, barátaink vágyait, kéréseit? Az imádság szép és nemes cselekedet. Amikor az ember imádkozik, megtöri a csendet, a lelkében szunnyadó némaságot. S aki kimondja a félelmeit, kétségeit, az félig már fel is oldja azokat. Hiszen „nem a megválaszolatlan, hanem az el nem mondott imádság a legnagyobb tragédia az ember életében” (F. B. Meyer).

(Philip Yancey: Az imádság. Harmat Kiadó, Budapest, 2014. A kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltjában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .