Élő múlt a Cifrapalotában

Pontosan háromszáz évvel ezelőtt, 1715 januárjában érkeztek Kecskemétre az első piarista szerzetesek azzal a céllal, hogy iskolát nyissanak, és katolikus gimnáziumi oktatást és nevelést nyújtsanak a város és környéke lakói számára. Ezt a szolgálatot az időkhöz és a körülményekhez alkalmazkodva azóta is végzik. Ha szükség volt rá, diákotthont, általános iskolát, óvodát nyitottak, ének- és zenekart, színjátszó kört, cserkészcsapatot vezettek.

A Cifrapalota Pávás Termében rendezett megnyitó ünnepségen Nagy Attila, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója köszöntőjében hálaadásnak nevezte a kiállítást, amely a rend háromszáz éves kecskeméti működését mutatja be. Bábel Balázs érsek egykor itt végzett piarista diákként szólt a jelenlévőkhöz, külön kiemelve Koháry István gróf tevékenységét, aki a városba hívta a tanító szerzeteseket.Az intézmény ma már Közép-Európa legnagyobb piarista iskolája, ahová közel ezer diák jár – erről már Labancz Zsolt tartományfőnök beszélt.„Amikor a háromszáz éves évfordulóhoz kapcsolódva visszatekintünk a múltra, fölidézzük mindazt a kreativitást, leleményességet és elkötelezettséget, amely a rendtársainkat jellemezte, különös tekintettel a fiatalok szolgálatában végzett tevékenységükre. Leginkább a szegények felé megnyilvánuló szolgálatukat emelném ki. Ebből szeretnénk meríteni mi is; valahogy úgy élni, hogy folytatni tudjuk azt a szolgálatot, amit ők elkezdtek” – fogalmazott a provinciális.


A hittel nevelő és oktató szerzetesek iskolájának padsoraiból olyan kiválóságok kerültek ki, mint például Hornyik János, Kada Elek, Katona József, Sík Sándor, Erdősi Imre vagy Homoki Nagy István – hangsúlyozta beszédében a tartományfőnök után felszólaló Mák Kornél alpolgármester.

A Kecskeméti Katona József Múzeum és a Piarista Rend Magyar Tartománya által rendezett közös kiállítás bepillantást nyújt a piaristák életébe, tevékenységébe, a rendház és a templom ritkán látható műtárgyaiba és kincseibe. Bemutatja a rend alapítóját és jelképeit, amelyek évszázadok óta hozzátartoznak Kecskemét városához.

A kiállítás egy piarista lelkületű, izgalmas és gazdagító időutazás, amely sokak munkájának köszönhető. Létrejöttében mások mellett kulcsszerepet játszott Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész és Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya levéltárosa.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .