Győztes betlehem

Az önkormányzat Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére négy évvel ezelőtt hirdette meg először a hegyvidéki betlehemépítő programot, azzal a céllal, hogy szomszédok, ismerősök, iskolatársak vagy munkatársak a közösen végzett önkéntes munka örömét megtapasztalva, környezetüket is megszépítve együtt készülhessenek fel lélekben a karácsonyra.


„Tavaly novemberben összesen harminckét csapat jelentkezett az önkormányzat felhívására, legnagyobb meglepetésünkre azonban december elején még ennél is több betlehemet állítottak a kerületben: három alkotás készítői ugyanis nem jelezték előre részvételüket” — számolt be az örömteli eredményekről a program fő szervezője, Solymoss-Gáspár Fruzsina. Az önkormányzat munkatársa a betlehemépítők számára rendezett ünnepségen felolvasta Fonti Krisztina alpolgármester köszöntőjét, aki levelében kiemelte: ezúttal is szebbnél szebb, változatosabbnál változatosabb betlehemeket csodálhattak meg az érdeklődők a Hegyvidéken.

A MOM Kulturális Központ kupolatermében megrendezett eseményen a résztvevők megtekinthették a Hegyvidék Televízió összeállítását a betlehemépítő közösségek munkájáról. Ezt követően átvehették az önkormányzat ajándékcsomagját, melyben emléklapot, művészeti albumot, valamint egy DVD-t találhattak, amely a közös készülődés örömteli pillanatait megörökítő kisfilmet tartalmazza.

A zsűri idén is díjjal jutalmazta a legkiemelkedőbb betlehemek alkotóit. Ötletességéért különdíjat kapott a forgatható, zenélő betlehemet készítő Zölderdő Óvoda, „legtöbb lelket összefogó” Zugligeti Angyalok csapata a Zugligeti Általános Iskolából, az újrahasznosított anyagokkal dolgozó Hegyvidéki Mókusok csapata, a természetes anyagokat, terméseket felhasználó Bosco Szent János Csapat a Felső-Krisztinavárosi Plébániáról, valamint a különleges technikával előálló MOM Zsákvarrótű-kollektíva: a kulturális központ dolgozóinak közössége egy több mint százezer öltésből álló gobelinnel ábrázolta a betlehemi történetet.
A gyermekek kategóriájában a Jókai Mór Általános Iskola második osztályosaiból alakult Jókais Angyaloknak ítélt díjat a zsűri, míg a felnőttek mezőnyében a Szinaxis Görögkatolikus Diákotthon fiataljainak munkáját díjazták. A több nemzedék kategóriában elismerést kapott az Angyalszárny nevű csapat, melyben gyerekek, illetve fiatalabb és idősebb felnőttek együtt hoztak létre egy szépen megmunkált betlehemet.

ZN