Gyógyfüves ház Ölbőn

Miért Ölbő? Mert itt működik az egyházmegyei karitász Szent Miklós Gyógyfüves Háza. Ez a kezdeményezés is része annak a szerteágazó tevékenységnek, amelyet a szervezet a falun élő emberek életének segítése érdekében végez. E cél érdekében határozták el, hogy a helyi társadalom és persze mindannyiunk javára hasznosítják az üresen álló plébániaépületeket, udvarokat, kerteket. Így született meg a gyógynövénykert létrehozásának ötlete, a terv, hogy gyümölcsfákat ültetnek, és termést helyben fel is dolgozzák. Az egyházmegyei karitász ezzel elévülhetetlen érdemeket szerzett a helyi népesség foglalkoztatásában, a lakosság helyben tartásában, az értékmegőrzésben és a vidékfejlesztésben egyaránt.


De vajon mit tesznek más egyházmegyék, egyházi vagy éppen civilszervezetek ugyanezért a célért a maguk területén? Erről esett szó Ölbőn, ahol a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szervezésében nagyszabású konferenciát tartottak a vidékfejlesztés lehetőségeiről, a jövőről, a jó példák bemutatásáról. Beer Miklós váci megyés püspök hangsúlyozta: egyházmegyéjében már egy évtizede működik a Vidékfejlesztési Iroda, amelynek célja, hogy segítséget és reményt nyújtson a vidéken élőknek. Támogatni kell az embereket abban, hogy kertet műveljenek, gazdálkodjanak, helyi piacot nyissanak, mondta a megyés püspök. Veres András szombathelyi megyés püspök arról beszélt, hogy bátorítani kell a jó kezdeményezéseket. Véleménye szerint minden településen fontos lenne megtalálni azokat a személyeket, akik segítik a lelkipásztorok munkáját, és emellett programokat szerveznek a helyi közösségnek, meghatározó szerepet vállalnak a közösség formálásában, az együttműködés, az összetartozás erősítésében.

A szakmai fórumon az országban működő egyházi és civilszervezetek osztották meg tapasztalataikat arról, miként dolgoznak a vidéki települések élhetőbbé tételén, hogyan segítik a falvakban élőket. Szinte valamennyi előadó az összefogás fontosságát hangsúlyozta. A konferencia résztvevői megismerkedhettek több olyan jó gyakorlattal is, amelyek keretében egyházi szervezetek segítségével jöttek létre termelői piacok, vagy indultak képzések azzal a céllal, hogy megtanítsák az embereket a gazdálkodás alapjaira. Sok helyen ez a puszta túlélést segíti, hangzott el a fórumon. Az előadók kiemelték: a vidék megmentésére az eddigieknél jóval több pénzügyi forrást kell biztosítani a településeknek. És ami talán még ennél is fontosabb: hozzáférhetővé kell tenni számukra a pályázatokat, mert sok esetben ma nem tudnak élni ezekkel a lehetőségekkel.

A konferencia programjának keretében adták át az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház nemrég kialakított Kneipp-kertjét is. Sebastian Kneipp katolikus pap hosszú évek munkájával, saját megfigyelései és tapasztalatai alapján dolgozta ki módszerét, amely segíti az embert a testi és a lelki harmónia újbóli megtalálásában. Mert Kneipp szerint a kettő csak együtt teheti valóban egészségessé az embert. Veres András az átadón megáldotta a kertet, amely a gyógyfüves házhoz tartozó létesítményként szintén hozzájárul a település fejlődéséhez.

Fotó: Molnár Péter

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .