Gyertyagyújtás az üldözöttekért Budapesten

„Jöjjön el, és gyújtson egy gyertyát az üldözöttekért! Imádkozzunk együtt, hogy a béke és megbocsátás ajándéka adassék meg minden üldözöttnek a világban!” – olvasható a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász felhívásában. E hívást követve lobbantak fel a szolidaritás lángjai a hitükért üldözött emberekért pénteken délben a budapesti Szent István-bazilika előtt, az úrangyala imádságot követően.

A gyertyáról meggyújtott első mécsest Erdő Péter bíboros helyezte el a bazilika lépcsőjén, őt Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, Kövér László házelnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes követte.

A hívő közösség részéről először a Katolikus Karitász önkéntesei gyújtották meg gyertyáikat, majd Teréz anya nővérei következtek, akiknek szerzetestársai az érintett iraki területen is jelen vannak.

A karitász által meghirdetett akció szeptember 26-áig tartott. Egy héten át várták azokat, akik szeretnék kifejezni együttérzésüket mindazok iránt, akik hitük miatt kényszerültek arra, hogy mindenüket hátrahagyják. A meggyújtott gyertyákat a bazilika lépcsőjén, a felhívás plakátja előtt lehetett elhelyezni.

Az al-Kaida iraki sejtjeként létrejött Iszlám Állam elnevezésű szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei jelentős területeket foglaltak el Szíria keleti és Irak északi, illetve nyugati részén. Ezeken a területeken a saría (iszlám vallási jog) radikális értelmezésén alapuló „kalifátust” kiáltottak ki, és üldözni kezdték a keresztényeket és más vallási kisebbségek tagjait. Sokukat kegyetlen módon kivégezték.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .