Az emberben ott az univerzum

Csak egy ág című könyvetek arról szól, miként változtatott meg emberi sorsokat, személyiségeket a Kowalsky meg a Vega születése és üzenete. Engem a kérdés fordítottja érdekel: benső változásotok hogyan formálta a zenekar arculatát?

– Hatalmas hullámvölgyek voltak a zenekar életében, ami abból is látszik, hogy sokat változott a felépítése. Többször cserélődtek a tagok; a mostani felállásban 2012 óta játszunk, ekkor tért vissza Jimmy, a basszusgitáros és Sóder, a dobos. Mikor korábban különváltunk, nem kis vitáink voltak, de az, hogy újra le tudtunk ülni, és megbeszéltük a dolgokat, életünk egyik fordulópontja volt. Félre tudtuk tenni az egós hozzáállást, beláttuk, hogy hibáztunk, és rájöttünk, hogy korábban a másik nem feltétlenül rossz szándékkal tett vagy mondott valamit. Ez a nagy beszélgetés és az ezt követő újraegyesülés nagyot változtatott rajtunk, és ezután született meg a Még nem éden című lemez.

– És ha még korábbra megyünk, oda, hogy önpusztító életmód? Az, hogy fel tudtál hagyni vele, hogyan segítette elő, hogy a Kowalsky meg a Vega olyan legyen, amilyen?

– Mindig elég öntörvényű voltam, már gyereknek is, a saját fejem után mentem, így persze a saját hibáimból kellett tanulnom. Az, hogy drogokkal éltem, számomra egy felfedezőút része volt. Úgy tűnt, hogy például Jim Morrison, a Doors frontembere is ezen az úton van, és úgy gondoltam, a drogok alkalmazhatók arra, hogy az ember megismerje önmagát: mi végre van a világon, működik-e egy teremtőelv a háttérben. De persze tévútra vittek, és nehéz volt kimászni ebből az egészből. Amikor azonban sikerült, egészen más irányt vett ez az önismereti út, expedíció. Ekkor ismerkedtem meg az egyes vallások tanításaival, és ekkor olvastam el oda-vissza többször is a Bibliát.

Megkérdezhetem, melyik vallást követed?

– Lelkes felfedező vagyok még most is. Helyesnek tartom, ha az ember választ egy következetesen járható utat, egy tájékozódási pontot, ugyanakkor nagyon fontos, hogy nyitottak legyünk, levetkőzzük az elutasító magatartást, és beszélgessünk egymással.

Koncertjeiteken a szív forradalmát hirdetitek. Mit jelent ez?

– A szív nyilván az ember középpontja, lényege, és meggyőződésem szerint szívünk-lelkünk szerves kapcsolatban áll azzal a bizonyos teremtőelvvel. Ebből az elgondolásból indul ki ez a forradalom. Jellemző, hogy ha valami nincs rendben az életünkben, a világra fogjuk, és megpróbálunk a külső tényezőkön változtatni. De a helyzet az, hogy nem másokat vagy a környezetünket, hanem önmagunkat kell megváltoztatnunk, hogy jobb legyen. Így már másképp fogunk látni mindent, ezzel pedig lényegében megváltozik a világ is.

Többször mondtad, hogy az, amit csinálsz, egyfajta szolgálat. Mit szeretnél adni az embereknek?

– Valójában ez nem megfelelő megfogalmazás. Nem az a célom, hogy másokon változtassak. Egy idő után eljutottam oda, hogy ha tényleg komolyan akarom venni ezt az önmegújító vagy önfeltérképező munkát, akkor mindent, a munkámat is „fel kell használnom” erre. Színpadon állok, dalokat és szövegeket írok, de az a helyzet, hogy önmagamnak írom őket. Az eddigi tapasztalatokat, élményeket, konzekvenciákat és célokat rögzítem dalszövegekben. Ezek azért születnek, hogy véletlenül se felejtsem el, mit akarok, hova tartok. Onnantól, hogy leírtam és elmondtam mindenkinek, muszáj komolyan vennem ezt az egészet. Látom, hogy mennyit segítek másoknak, de nincs bennem az, hogy felvegyem valamiféle tanítónak a szerepét.


Szóval mondhatjuk, hogy minden a spirituális utad része. De ki számodra Isten?

– Minden. Úgy vélem, hogy az, aki képes volt arra, hogy létrehozza az univerzumot, a világot, csak egy végtelen és hatalmas Valaki lehet. Mindent magából hoz létre, minden belőle származik, és nem létezhet rajta kívül semmi és senki, mind őbenne vagyunk. Ha nehézség van az életünkben, és perlekedünk vele, olyanok vagyunk, mint egy gyerek, aki makacskodik a szüleivel. Ennek nincs értelme, mert a szülei jót akarnak, és végtelen szeretettel szeretik őt.

Ha már szülő-gyermek kapcsolat: mondhatjuk, hogy a három fiad is a spirituális utad része? Mit tanítanak ők, és mi az, amit mindenképp át szeretnél adni nekik? Ők is „forradalmárok” lesznek?

– Nincsenek belehabarodva ebbe az egészbe, bár ha eljönnek egy koncertre, lelkesek. „Apa, ez nagyon szép volt!” – legutóbb ezt mondta az ötéves Zente. A két és fél éves Keve most jött el először a fellépésünkre, és ő az, aki egyfolytában zenét hallgat, és gitárt csinál mindenből. Amit tanítanak? Mindent. Valóban oda-vissza működik a tanítás. Néha azt hisszük, szavakkal, mondott bölcsességekkel tudunk változtatni rajtuk, de ahogy látom, fittyet hánynak arra, mit mondasz, ha ez nem egyezik az életeddel. Rendkívüli tehetségük van rá, hogy megállapítsák, csak a szád jár-e, vagy éled is, amiről beszélsz. Ha nem látják, hogy igen, akkor nem fogják azt tenni, már csak azért sem, sőt, direkt ellene mennek. Elsősorban a tetteiddel, a jelenléteddel tanítod őket. Ami vagy, azt veszik át. Ugyanakkor nagy tanítók, és épp ebben áll a tanításuk: hogy ezt ismerd fel. Lehet harcolni velük, de annak semmi értelme sincs. Jobb elgondolkodni azon, hogy miért nem működik az elvem, mi a felelősségem, és úgy csinálom- e, ahogy mondom vagy gondolom.

A jóga segít abban, hogy rendben legyél önmagaddal?

– Sokkal több ez annál, mint amire számítottam. Azért kezdtem el, hogy egyfajta rendszeresség legyen az életemben, és mert a koncertekre való utazás és az éjszakázás sokat kivesz belőlem. Ám az évek alatt, a folyamatos gyakorlás során rájöttem, hogy sokkal mélyebbről tart tükröt elém, komolyan szembeállítja az embert önmagával. Azon túl, hogy energikusabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz, a világszemléleten is igazít valamit, segít levetkőzni az egós szemléletet.

Vissza a zenéhez: most már egyre több zenekar veszi elő azokat a témákat, amiket ti, egyre többüknél tapasztalható meg a pozitív élményvilág, világnézet. Például ott van az Ocho Macho vagy a Punnany Massif. Kereslet van arra, hogy gondolkodjunk értelmesen?

– Örülök, hogy ez tendenciává válik, jó dolog, mert elengedhetetlen az életünkben lévő dolgok helyes és következetes megközelítése, hogy önmagunk felé is szeretettel tudjunk fordulni. Fontos a felelősségünket felvállalni, és ehhez csak bele kell néznünk a tükörbe. Ez sokszor fájdalmakkal jár, ugyanakkor rengeteg örömöt is tartogat. A tükörben minden benne van, és az emberben ott van a teljes univerzum, úgy van megalkotva, hogy ezt át tudja látni. Ha önmagát nézi, fel is ismeri majd magát teljes valójában. Ennyi a feladat.

Koncertfotók: PZsP Photography és Photopium
(Barba Negra Track)

Nektek írtuk

A Kowalsky meg a Vega legújabb lemezének Egyetlen út című dala lett az idei görögkatolikus ifjúsági zarándoklat indulója. „Nektek írtuk” – mondta Kowa a fiataloknak, s hozzátette: „Hálásak vagyunk Istennek a veletek való közösségért.” A zenekar Nyíregyházán, a zarándoklatot követő Görkapocs fesztiválon találkozott velük korábban, és tervezik, hogy legközelebb, családostul és zenekarostul, együtt zarándokolnak majd.

Valahogy minden összeáll
Részletek a Kowalsky meg a Vega dalszövegeiből

A Föld, mint egy album, Az albumban fényképek az emberek, A képekre Isten azt írta, hogy csak örömmel nézheted. (Mosolydal) Amilyen hülye vagy, Én úgy szeretlek. Tán nem is tudod, Milyen csoda vagy.

Amilyen hülye vagyok, Beleszerettem az életbe meg Mindenbe, mit ad. (Amilyen hülye vagy, én úgy szeretlek)

Mert valahogy minden összeáll, Az Isten mindent jól csinál, Mindent úgy, ahogy kéne, Mindenkit úgy, ahogy kérte. (Szemenszedett igazság)

Nem aranyból, nem földből, Nem pénzért, nem kőből, Valahol a szívemben majd új templom épül. Nem aranyból, nem kőből, Nem erővel vagy ösztönből, Valahogy a szívedben majd új templom épül. (Új templom épül)

Nem igaz, rossz hír, hogy egy hiba vagy, Hogy az ember az Istenről rég leszakadt, Hogy kihalt már a Földről a szeretet, a hála Meg a remény és a béke, a hit… Nem igaz! (Nem igaz!)

Mert a Föld sem azért kék, mert gyakran verték, Hanem így szép, és kész, ne ragozd túl az egészt! Keresd az életed jobb oldalát, Változtasd meg magad, és megváltozik a világ! (Változtasd meg magad!)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .