Gyermekkatonák megmentője

Az 1992 és 2000 között zajló Sierra Leone-i polgárháború idején többször is elrabolták a felkelők, akik gyerekeket is harcra kényszerítettek. Amelyik fiatal megpróbált ellenállni, azt megcsonkították, vagy egyéb erőszakot követtek el rajta. Ezt látván Berton atya akciókat szervezett, melyeknek célja a gyermekkatonák kimentése és a társadalomba való visszailleszkedésének segítése volt.


A Fides hírügynökségnek 2004-ben adott interjújában elmondta, hogy a legnagyobb feladat e gyermekek identitásának újjáépítése. „Hiába ugrották át a pszichés fejlődés egyes állomásait, mégiscsak gyerekekről van szó, akik borzalmas dolgokat éltek át a polgárháború alatt. Ráadásul mivel részt vettek az országot tönkretevő erőszakban, a polgári lakosság nem mindig fogadja vissza őket, és nem segíti, hogy becsületes egzisztenciát teremtsenek maguknak” – világított rá a problémára.

2001-ben Kofi Annan ENSZ-főtitkár személyesen találkozott Berton atyával, és meglátogatta a Freetown melletti Kissyben működő rehabilitációs központját. E látogatást követően Giuseppe Bertont többször is meghívták, hogy rehabilitációs szakértőként tartson előadást különböző nemzetközi konferenciákon. Ennek köszönhetően sokak figyelmét ráirányíthatta a polgárháborús gyermekkatonák helyzetére.

La Croix

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .