Gyermeket várók és gyermekre vágyók megáldása

A búcsúi nagymisét megelőzően az áldásról tartott katekézist Csépányi Gábor, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, a lel­ki­nap vezetője. Az áldás nem érzés formájában vagy átmenetileg van jelen az életünkben. Az Úr mindenkinek felajánlja áldását, a kérdés csak az, hogyan tudunk viszonyulni ehhez – hangsúlyozta az előadó. Majd a katekizmus alapján így fogalmazott: az áldás a keresztény imádság legmélyebb, belső vonulatát fejezi ki, Isten és az ember, illetve Isten ajándéka és az emberi elfogadás találkozása. Minden áldás szerető ölelés, de sokkal több holmi szentimentalizmusnál – egy objektív kijelentés, amelyben Isten átölel minket, és azt mondja: szeret.
A családreferens püspök szentbeszédében először Szent László ünnepéhez kapcsolódott. A lovagkirály nemcsak politikai ellenfelekkel küzdött, hanem harcot vívott a gonosszal is – ezt engedi sejteni középkori ábrázolása a kun vitézzel folytatott harcáról. Mi, akik ma itt összegyűltünk, az élet oldalán állunk, szentnek tartjuk a családot, a házasságot, és magunk is Szent László harcát vívjuk – mondta Bíró László, majd hozzátette: Véget ért az a korszak, amikor „játszásiból” lehetett kereszténynek lenni. Ma igenis komolyan meg kell küzdenünk a gonosszal, amely csak imádsággal és böjttel győzhető le.
A szertartás végén a koncelebráló papok megáldották a zarándoklatra érkezett szerelmespárokat, jegyeseket, fiatal házasokat, a gyermeket várókat és a gyermekre vágyókat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .