„Gyere fürödni”

A képeslapok története a XIX. század első feléig nyúlik vissza. Kezdetben még csak a vagyonosabbak küldtek egymásnak míves, rajzos-képes köszöntőt. A mindenki számára elérhető változat 1843-ban jelent meg Angliában, Sir Henry Cole múzeumigazgató ötlete volt. A képeslap feltalálójának azonban August Schwarz oldenburgi kereskedőt tarják, aki 1870-ben egy német levelezőlapra egy tüzér képét nyomtatta. A fotó- és nyomdatechnika fejlődésének köszönhetően később egyre több és szebb lap jelent meg városképekkel, híres színészek, írók portréjával. A Magyar Posta 1896-ban adta ki harminckét lapból álló, fametszeteket és litográfiákat tartalmazó millenniumi sorozatát, majd 1900-ban Budapesten rendezték meg az I. Nemzetközi Képes Levelezőlap Kiállítást.

A régi képeslapok között kutakodva igen érdekes darabokra lelhetünk. A mai szemlélő igen mókásnak ítélheti az 1910-es évekbeli Balatoni élet. Fürdőzők feliratú lapot, különösen, ha a ceruzás „gyere fürödni” felszólítást is elolvassa. Bizony annak idején szinte állig begombolt ruhában merészkedtek a tóba a hölgyek és az urak, s tán még a kalap is az illendő vízi toaletthez tartozott… Az MMS-ek, e-cardok korában kissé talán korszerűtlen, de bizonyos, hogy a képeslapot egy évszázad múlva is kézbe vehetjük…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .