Gyakran fáj a fejed?

Fotó: Pexels.com

 

Enyhébb fejfájások vagy fájdalmas migrének idején ­Párizsi Szent Dénest, a város első püspökét érdemes kérnünk, hogy járjon közben értünk – természetesen az orvosi segítség lehetőségeit sem hagyva figyelmen kívül.
A migrénnel foglalkozó kutatások szerint a betegség mintegy harminckilencmillió embert érint az Amerikai Egyesült Államokban, és egymilliárd ember szenved tőle szerte a világon. Ez azt jelenti, hogy mindenki vagy ismer valakit, akinek migrénes rohamai szoktak lenni, vagy maga szenved tőlük.
A megfelelő orvosi segítség igénybevétele mellett kérhetjük a szentek közbenjárását is. Fejfájás esetén például Párizsi Szent Déneshez fordulhatunk, a tizennégy segítőszent egyikéhez. A III. században élt Dénes Párizs első püspöke volt, aki vértanúhalált halt: karddal lefejezték. Ábrázolásain gyakran saját fejével a kezében láthatjuk.
Az életéről szóló legkorábbi forrás a 600 körül keletkezett Passio SS. Dionysii Rustici et Eleutherii című legenda, amely azt állítja, Fábián pápa idején Itáliából Galliába küldték téríteni, azután, hogy a keresztényüldözés megsemmisítette a Lutetiában élő keresztény közösséget. Dénes társaival, Rusticusszal és Eleu­theriusszal a Szajna szigetén telepedett le.
A sikeres térítések miatt szembekerült a pogány papokkal, akik halálra ítélték, és lefejezték Párizs legmagasabb pontján, a ma Montmartre néven ismert magaslaton, amely akkoriban feltehetően druida szent hely volt. A Montmartre, azaz a „mártírok hegye” ­Dénes és társai vértanúsága miatt kapta a ma ismert nevét. A Legenda Aurea szerint Dénes, amikor lefejezték, fölkapta a fejét, még két mérföldet ment vele, és eközben folytatta a bűnbánatról szóló prédikációját. Azon a ponton, ahol végül összeesett, szentélyt emeltek, ennek a helyén emelték később a Szent Dénes-székesegyházat.
Szent Dénes mellett Avilai Szent Teréz, Szent István és Szent Balázs is hathatós közbenjárónk lehet fejfájás esetén.

*

Istenünk, te a megváltó hitben részesítetted Franciaország népét is szent püspököd és vértanúd, Dénes révén, akit vértanúsága előtt és után megdicsőítettél számos csoda által. Add meg nekünk az ő hathatós közbenjárása által, hogy a hit, amelyet ő gyakorolt és tanított, világosítsa meg életünk útját, oltalmazzon meg minket a lelkiismeret túlzásba vitt aggodalmaskodásától, s így, ha emberi gyarlóságunk miatt vétkeztünk, hamar visszatérjünk hozzád a valódi bűnbánat révén.
Könyörgök hozzád azért is, hogy hathatós segítőd érdemeire és közbenjárására való tekintettel teljesítsd a kérésemet, melyet őáltala alázattal helyezek eléd, jámboran így szólván: ­Legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is.

Forrás: Aleteia.org
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .