Görögkatolikus családtábor Siófokon

 

A szervezők mindennap gondoskodtak a tartalmas időtöltésről. Legeza József parókus Ahol te vagy, ott van az Isten is címmel a házasság szentségéről vezetett elmélkedést. Soltész Ian tréner önismereti előadást tartott a fiatal felnőtteknek, Pintér József pedig Szent László erényeiről szólt előadásában.
A kicsiket számtalan program várta a táborban: gyöngyöt fűztek, tutajt építettek, kavicsot festettek, volt pingpongverseny, szappanbuborék-fújó bajnokság és futballmeccs is. A táborozók a képernyő előtt ülve együtt szurkoltak a magyar vízilabdásoknak a vizes világbajnokságon az olaszok ellen játszott mérkőzésükkor. Napközben sokan fürödtek a Balatonban – vidám gyerekzsivajtól volt hangos a part.
Nem maradt el a szokásos Ki mit tud?  sem: görkorcsolya-bemutató, népdalcsokor, balett- és énekprodukciók, illetve szavalatok  követték egymást. Minden este egy kis mulatságra várták a családokat: fellépett a MintaPinty zenekar, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia és a Circus Exercitatione, amelynek tagjai a zsonglőreszközök használatát is megtanították a kíváncsi nézőknek. Az utolsó estén retropartin táncoltak a táborozók, és borkóstolásra is várták a felnőtteket.
Július 18–19-én a tábor vendége volt Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó. Szent Illés próféta ünnepén, 20-án pedig Kocsis Fülöp metropolita látogatta meg a családokat. Az ünnep előestéjén sokan gyűltek össze a vecsernyére, amelyet az érsek-metropolita vezetett. A próféta ünnepén lelkinapot tartottak: már a reggeli órákban útra keltek a résztvevők, hogy együtt zarándokoljanak el a helyi római katolikus templomba, ahol Kocsis Fülöp mutatta be a szent liturgiát.
A főpásztor arra buzdította a jelenlévőket: kövessük a próféta példáját a megpróbáltatásban, a kitartásban és a hűségben. Illés próféta egy egész népet képes volt visszafordítani és Istenhez vezetni. Ma is ilyen prófétákra van szükség: akik a bálványimádásból és a világias gondolkodásból visszafordítják a magyar népet, az európai társadalmat és az egész világot – fogalmazott az érsek.
A mai világ megfeledkezett Istenről. Vannak, akik keresik, de nem találják. A mi feladatunk, hogy elvezessük őket hozzá – hangsúlyozta a metropolita. – A mai világ istentelensége, tévelygése a mi felelősségünk, akik ma itt vagyunk, akik még el-eljárunk templomba, naponta imádkozunk és a szentségekkel élünk. Ha mi nem mutatjuk meg Isten jelenlétét a világban, akkor hová forduljanak a tévelygők?
Július 21-én Keresztes Ilona az Együtt az Életért Egyesület kortárssegítő csoportjáról tartott előadást.  A Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) elnevezésű közösség tagjai olyan fiatalok, akik az emberi élet méltóságának védelméért dolgoznak. Az egyesület krízisben lévő kismamák megsegítésével foglalkozik: olyan nőkkel, akik kisbabát hordoznak, de úgy érzik, nem képesek arra, hogy felneveljék a gyermeküket. Keresztes Ilona elmondta: úgy látják, a válsághelyzetben lévő várandós nők helyzetét gyakran nemcsak az nehezíti, hogy kilátástalannak látják az életüket, hanem az is, hogy szinte semmit sem tudnak a saját testükről és arról, hogyan születik az ember erre a világra. Az egyesület, amelynek tagjaiból összetartó közösség jött létre az évek során, azt tekinti elsődleges céljának, hogy továbbadja az életről szóló tudást.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .