Goják János halálára

1930. december 4-én született Bikalon, magyar és horvát mezőgazdasági munkás szülők gyermekeként, sváb falusi környezetben. A jezsuiták pécsi gimnáziuma után a Pécsi egyházmegye növendékeként a székvárosban és Budapesten, a Hittudományi Akadémián folytatta teológiai tanulmányait. 1954-ben szentelték pappá, 1958-ban a teológia doktorává avatták. Számos kápláni beosztása után ösztöndíjasként Rómában a Lateráni Egyetemhez tartozó Accademia Alfonsianán tanult tovább 1971-től 1973-ig.

1980 és 1990 között volt főszerkesztője a Magyar Kurírnak, amely akkoriban csak cenzúrázott körülmények között jelenhetett meg, mégis fontos szerepet töltött be a hazai katolikus sajtóban.

Külföldi és hazai kapcsolatai meghatározó tényezővé tették a katolikus felnőttképzés területén. Tanított a Hittudományi Akadémia levelező tagozatán, később a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán, a Pécsi Hittudományi Főiskolán, a szekszárdi és pécsi teológiai levelező tagozaton. 2011 májusában Gondoskodás és közjó címmel nemzetközi szociálteológiai konferenciát rendezett tiszteletére a pécsi főiskola.

Goják János lelkiüdvéért július 20-án mutatnak be szentmisét a pécs-belvárosi plébániatemplomban, és ott helyezik örök nyugalomra.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .