Gesztenyefák titkai

Gesztenyefák, gesztefenyfa-pagodák között vezetett az út a régi kálvárián a keresztig, hogy Tóth Árpád gyönyörű sorait idézzem: „Kék fák közé most jer velem, / Hol minden árny és rejtelem, / És minden mély törzs mély csoda, / Nézd! gesztenyefa-pagoda! / Lombja mélyén egész sereg / Zeg-zug, mint száz szentély-üreg, / S bent apró virágoszlopok / Halvány ivor-szine lobog.”

A gesztenyefa a kínaiak szerint az őszt szimbolizálja, és a viszontagságokban is hű barátot jelenti. Az európai kultúrában tövises burka miatt a tisztaság, a kísértés feletti győzelem és az erény jelképe.

A gesztenyevirág sokféleségénél talán csak a fa termése változatosabb. A szúrós zöld burokból előbukkanó barna gesztenyék egyike pajkosan mosolygó, másika morcos vagy épp bánatos. De mindegyikből készülhetnek figurák, játékok. A Móra Kiadó pályázata épp erre hívja az öt–nyolc éveseket: „Készítsetek minél több gesztenye felhasználásával egy házat, bútorozzátok be, a háznak legyenek lakói is. Az alkotásról készült fotót küldjétek el a jatek@mora.hu e-mail címre 2014. november 14-én 12 óráig.” Még nincs késő nevezni!

(A képen látható figurákat a Ráckeresztúri Mosoly Óvoda gyermekei készítették.)

Fotó: Gajdó Ágnes

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .