Garanciák kellenek a szabad vallásgyakorlásra

A népszámlálásról a püspöki kar ülésén

Június 29-én ünnepeljük XVI. Benedek pápa pappá szentelésének hatvanadik évfordulóját. Ebből az alkalomból az Apostoli Szentszék Papi Kongregációja kezdeményezésére szerte a világon, így Magyarországon is minden egyházmegyében hatvanórányi szentségimádást ajánlanak fel a papi hivatásokért. Az imádságra folyamatosan és június különböző napjaira elosztva egyaránt sor kerülhet.

A konferencia arra buzdítja a plébániákat és a közösségeket, hogy csatlakozzanak a felajánláshoz, amely Jézus szentséges szívének ünnepén, a papok megszentelődésének napján, július 1-jén fejeződhet be. 2012. május 30. és június 3. között kerül sor Milánóban a családok VII. világtalálkozójára, amelynek központi témáját a szentatya A család: a munka és az ünnep címmel jelölte meg.

Konferenciánk döntött arról, hogy támogatja az egyházmegyei családreferensek részvételét a találkozón.

Az új vallásügyi törvény tervezetével kapcsolatban a püspöki konferencia kiemelte annak fontosságát, hogy a törvényben legyenek meg a garanciák a szabad vallásgyakorlásra, amelynek elengedhetetlen feltétele az egyházak autonómiájának tiszteletben tartása az egyház és az állam különválasztásának elve alapján, amelyet az új alaptörvény is megerősít.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezik a magyar katolikus kultúra napjai országos programsorozatot október 3. és 9. között. Ennek keretében az egyházmegyék a magyarság katolikus kulturális értékeit bemutató kiállításokat, előadásokat, rendezvényeket tárnak az érdeklődők elé.

A püspöki konferencia a közelgő népszámlálás fontosságát hangsúlyozva hamarosan kampányt indít — amelyben az Új Ember hetilap is részt vesz –, és ezzel arra kívánja buzdítani a híveket, hogy vállalják fel vallási hovatartozásukat, nyilatkozzanak róla a népszámlálási kérdőíven.

A népszámlálás minden szempontból megfelelő lebonyolítása érdekében a püspökök testülete arra kéri a katolikus híveket, hogy kérdezőbiztosként minél többen vállaljanak részt a társadalom felméréséért zajló áldozatos munkában.

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom- budapesti segédpüspök május 13. és 30. között lelkipásztori látogatást tett az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. A körút tapasztalatairól rövid beszámolót tartott a püspöki testületnek. A konferencia megerősítette, hogy fontosnak tartja a külföldön, szórványban élő magyarok anyanyelvi lelkipásztori ellátását, ezért lehetőségeihez mérten továbbra is küld papokat a kint élő nagyobb közösségekhez.

Június hagyományosan a papszentelések időszaka. A püspöki konferencia kéri a híveket, hogy imádkozzanak értük és újabb papi hivatásokért.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .