Gábor főangyal

Gábrielnek fontos „helye” és „szerepe” van Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. Ezt jól tudják a nevét viselők, hiszen a márciusi Gábor névnap még őrzi az egykori ünnep emlékét. Mit tudhatunk egy angyalról, és miért fontos a számunkra?A Bibliában Gábriel főangyal a harmadik, akit néven neveznek. Neve azt jelenti: Isten ereje. Lukács evangéliumában az Istentől megáldott gyermekek születését adja hírül. Ő az, aki megígéri Zakariásnak, hogy már előrehaladott korú felesége, Erzsébet fiút fog szülni. És ő az, aki Názáretbe megy, hogy hírül adja Máriának Jézus születését.

Gábriel a kilátástalan helyzetekben megoldást ígérő angyal. Gyakran „női angyalnak” is tartják, egyfajta mennyei bábának, aki a szülések jó kimeneteléért felelős. Minden vallásban megtaláljuk azt a motívumot, hogy az isteni gyermek születését angyal adja hírül. Ennek az ősi képnek ma is van számunkra jelentősége. Ami születésünknél is állt angyal, hogy jelezze: küldetésünk van. A születés azonban nemcsak életünk kezdetére vonatkozik, hanem minden olyan helyzetre is, amelyben újjá kell születnünk. S ezeket a helyzeteket időnként súlyos veszteségek is megelőzhetik. Ezért egy új életszakasz küszöbén vagy válságos időszakainkban bátran tekinthetünk Gábriel angyalra, és hallgathatunk a szavára, ahogyan Mária is tette.

A misztikusok kedvelték az emberben megszülető Isten képét. Anselm Grün bencés szerzetes szerint Gábor nemcsak az ígéret, hanem az értelmezés angyala is. Megérteti velünk, amit szívünkben megsejtünk. Nem elég újjászületni. A kezdetet helyesen is kell értelmeznünk, hogy életünket jól alakíthassuk. Gábriel mennyei bábaként kíséri életünket. Fájdalmas születéseink és újjászületéseink során egyaránt mellettünk áll és vigyáz ránk.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..