Futball-legendák a pápa körül

Több mint ötven egykori és mai kiváló futballista gyűlt össze ezen az estén Rómában, hogy kifejezze a világ számára: ellenzi a vallási alapokon indított háborút, és békét szeretne a Föld minden népének. Ezért a mérkőzés kezdete előtt a szervezők olajfát ültettek, amelyet a béke szimbólumaként ismernek a világ minden táján. Számos jótékonysági mérkőzést játszottak már, de ez a mostani mégis különlegesnek számít, hiszen argentin, olasz, török, izraeli, izlandi, ukrán, kolumbiai nemzetiségű, katolikus, buddhista, zsidó és ortodox vallású focisták léptek a pályára.


A szurkolók ezen a napon nem a csapataik zászlaját hozták magukkal, hanem a béke üzeneteivel, „Köszönjük, Ferenc pápa” feliratú transzparensekkel, palesztin zászlóval és „Békét Iraknak” feliratú pólóval érkeztek. A játékosok, akik miatt a nézők eljöttek, nagyrészt azok, akik az újkori cirkusz legnagyobb sztárjai voltak a közelmúltban: Del Piero, Valderrama, Maradona, Baggio. Minden, harminc évnél idősebb szurkoló látta játszani őket. De ott voltak köztük a fiatalok is, akik a ma és a holnap sztárjai. A szintén argentin Manuel Iturbe és Mauro Icardi majd elmondhatják, hogy fociztak egy jót Maradonával és Baggióval. S talán örökre bevésődik a lelkükbe Ferenc pápa néhány hozzájuk intézett gondolata és az idősebb focisták szava és gesztusa is, amely azt fejezi ki: fontos a foci, de több kell, srácok: jó emberek legyetek!

Nézve a kissé öreguras, de valódi örömjátékot, a szabadrúgás előtt egymásra mosolygó egykori csapattársakat, Buffont és Del Pierót, vagy a korábbi ellenfeleket, akik nevetve zrikálják, szurkálják egymást a pályán, nehéz elképzelni, hogy a világ egy másik pontján embereket ölnek meg a hitük miatt. Pedig a közel-keleti drámai események hozták össze ezeket az embereket egy pályára. A mérkőzés bevételét Zanetti jótékonysági alapítványa és a Pápai Tudományos Akadémia által fenntartott iskolák támogatására fordítják, de igazi haszna az lenne, ha a futballvilág eseményeit kísérő hatalmas érdeklődés végre a világháborúktól sújtott vidékei felé fordulna, és az emberek szót emelnének a békéért. Ferenc pápa és a játékosok most tettek egy lépést e felé.

Végül álljon itt egy igazi futballjelenet a mérkőzésből, amelyet a fehérek nyertek hat-háromra a kékek ellen. Diego Armando Maradona bokából, lazán indítja a leshatáron kiugró Roberto Baggiót, aki egy lövőcsel után elgurítja a labdát a kapuból kilépő Francesco Toldo mellett. Zseniális játék, csodálatos játékosok és egy focikedvelő nagyszerű pápa, aki összehozta ezeket az embereket egy olyan cél érdekében, amely sokkal több a focinál.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .