Egyházi új év

Ehhez hagyományos módon még egy további indokot szoktunk hozzátenni. A polgári vagy világi új év is ősszel kezdődött az ókorban. Miután a termést betakarították, a császár elszámolt a helytartóival, és kezdődhetett az új időszak.

Igaz, hogy az egyházi új évet nem látványosan, nem nagy ünnepléssel kezdjük, ám annál fontosabb odafigyelni az új kezdet lelki tartalmára. Ehhez pedig segítséget meríthetünk a nap fő énekéből, a tropárból, annak is három kiemelkedő gondolatából.


Mindenekelőtt hitvallással fordulunk a mindenható Istenhez, akinek nemcsak saját életünket, hanem az egész világ létezését köszönhetjük. Megvalljuk, hogy még az idő is tőle függ: „Minden teremtmény Alkotója, ki tulajdon hatalmaddal korokat és éveket állapítottál meg.” Így teljesen rábízhatjuk magunkat, még azt is, hogy számunkra mennyi időt jelölt ki; egyáltalán azt is, elérjük-e az esztendő következő fordulóját.

A második gondolat az áldásé. Természetes, hogy így kívánunk nekiindulni új egyházi évünknek: „Áldd meg kegyességeddel az esztendő koszorúját.” Nem csupán erre a napra kérjük Isten áldását, hanem az év csokorba kötött összes napjára. Milyen nagyszerű, hogy egyházunk erre a fontos szempontra is felhívja a figyelmünket!

Énekünkben harmadszor békességet kérünk: „Az Istenszülő imái által őrizd meg, Urunk, békességben uralkodóinkat és városaidat.” Csak látszólag irányul ez pusztán a vezetőkre és csupán a városokra. Ugyanis liturgikus szövegeinkhez hozzászokott fülünk kihallja e gondolatból a teljes hierarchiát a pápától kezdve a diakónusig, népünk, államunk vezetőit, sőt „minden igaz hitű keresztényt” is. Mint ahogy a városok mellett a községet, a vidéket, minden területet is.

Egyházi életünkben új évet kezdünk. S mi lehet nagyobb célja a ránk következő időszaknak, mint az, hogy üdvösségünket munkáljuk?! Úgy, ahogy Szent Pál apostol tanít: „Most van a kellő idő, most van az üdvösség napja” (2Kor 6,2). Ezért fejeződik be énekünk – mint sokszor máskor is, de most figyelemreméltóbban – az Úrhoz irányított kéréssel: „Üdvözíts minket.” Érdemes ennek fényében nekiindulni az új esztendőnek!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .