Fülöp-szigetek

Öt nappal a katasztrófa után harminchat állam, valamint számos nemzetközi és egyházi szervezet indított segélyakciót, közel hatvanhétmillió euró értékben. Benigno Aquino köztársasági elnök november 13-i nyilatkozatában úgy fogalmazott: a Fülöp-szigetek népe hálásan fogadja a segítséget a megpróbáltatásban. „Hisszük, hogy Isten kivezet minket a tragédiából” – mondta az elnök.

 

A német–luxemburgi Care segélyszervezet helyszíni beszámolójában Sandra Bulling ad tájékoztatást a Fülöp-szigetek katasztrófa sújtotta területein tapasztaltakról. A jelentésből kiderül: Tacloban város felé autózva mindenütt azt látták, hogy a környék falvaiban egyetlen ház sem áll. Taclobanban sincs épen maradt ház, a túlélők a romok között keresik hozzátartozóik holttestét és megmaradt ingóságaikat.


A legnagyobb gondot az ivóvíz hiánya jelenti, de nagy szükség van élelemre és orvosi ellátásra is. Az áramszolgáltatás sem működik. A beszámolóból kiderül: a segélyszervezet munkatársai jártak olyan kórházban is, ahol a kimerült orvosok zseblámpa fénye mellett dolgoznak.

 

Gyűjtés az áldozatokért

 

A Fülöp-szigeteket ért pusztító erejű tájfun következtében becslések szerint több mint tízezer ember halt meg, és legalább hatszázharmincezren váltak otthontalanná. A kétszázhetven kilométeres óránkénti sebességgel érkező Haiyan tájfun több települést is elpusztított. A kétszázhúszezer lakosú Tacloban kikötővárost és a szomszédos falvakat elöntötte a tengerár, szinte minden épület megsemmisült.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia katasztrófaalapjából negyvenezer amerikai dollár segélyt küld a Fülöp-szigetekre a tájfun által sújtott területek lakosságának megsegítésére.

 

A Katolikus Karitász elkülönített bankszámláról juttatja el az adományokat a Fülöp-szigetekre.

 

A Katolikus Karitász az Osztrák Karitásszal együttműködve bekapcsolódott a Caritas Internationalis munkájába. Két osztrák munkatársuk jelenleg karitászközpontot épít ki a helyszínen. Innen fogják irányítani a beszerzést és a szétosztást. A Katolikus Karitász e központon keresztül juttatja majd el adományait a rászorulókhoz, az igényeknek megfelelően.

 

(Adományaikat a Katolikus Karitász az alábbi számlaszámon fogadja:
Raiffeisen Bank 12011148-00124534-009 – 00004
IBAN HU 85 1201 1148 0012 4534 0090 0004
SWIFT UBRTHUHB)

 

Verbiták felhívása

 

Lányi Béla verbita testvér, aki Cebuban végzi missziós munkáját, így írt a Fülöp-szigeteki helyzetről:

„Cebu csak mérsékelten károsodott, mi jól vagyunk, de a szomszédos szigeteken lévő verbita állomáshelyek rettenetesen néznek ki.

A filippínók túlélési képessége ugyanakkor hihetetlenül erős, s hamar nekikezdtek az újjáépítésnek. A magyar újságokban azt írták, hogy a természeti csapások »kiheverhetetlen « károkat okoztak, ám ez csak félig igaz, mert az emberek élni akarnak…

A mindennapi teendőkön túl itt mindenki, így természetesen mi, verbiták is részt veszünk a károsultak megsegítésében.”

(A magyar verbita rendtartomány gyűjtést szervez a Fülöp-szigeteki rászorulók javára. Adományait a verbita Missziós Titkárságon keresztül juttathatja el a katasztrófa sújtotta területek lakóihoz. Számlaszám: 11600006-00000000-1271 33 14

A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: Tacloban vagy Adventi akció

Sárga csekket a 06/94-156-2205-ös telefonszámon vagy a verbita@verbita.hu e-mail címen lehet kérni.)

Csatlakozva Ferenc pápa felszólításához

Csatlakozva Ferenc pápa felszólításához, a magyar jezsuiták és barátaik gyűjtést rendeznek a Fülöp-szigeteki tájfun károsultjainak megsegítésére. Az adományokat a szigetország jezsuita szociális szolgálatain keresztül juttatják el a katasztrófa által leginkább sújtott területeken élőkhöz.

(Adományaikat a következőképpen ajánlhatják fel a rászorulóknak: PayPal: http:/ /adomany .jezsuita.hu. Banki utalás: a „JTA Barátaink” 11100104-18064333-12000007 számlaszámra utalhatnak. A közlemény rovatba kérjük, írják be: „Tájfun”. Sárga csekk a Párbeszéd Háza portáján /Budapest VIII., Horánszky utca 20./ vagy a 06/1-327-4050-es telefonszámon kérhető.)

Forrai Tamás Gergely SJ
tartományfőnök

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .