Franciaország

Jean-Paul Mathieu püspök beszámolt arról, hogy nagyböjti konferenciákkal, szemináriumokkal, színházi bemutatókkal, illetve szeptember 30-án egy nagy nemzeti zarándoklattal ünnepelnek. Olyan szentre emlékeznek, akinek különös képessége volt Isten üzenetének meghallására, és ez ma is szükséges. A szent életében szerepet játszó helyeken hagyományos rendezvényekre kerül sor: Orléans-ban,Vaucouleurs- ben, Chinonban és Rouenban. Az „orléans-i szűz” 1412-ben, a lotharingiai Domremyben született, egyszerű parasztlányként. Már tizenhárom éves korában hallotta a „hangokat”, melyek Franciaországnak az angol megszállástól való felszabadítására ösztönözték. Fontos szerepe volt Orléans 1429-ben történt felszabadításában. 1430-ban azonban árulás miatt angol fogságba esett, és az egyházi bíróság boszorkányságért halálra ítélte. Rouenban máglyán elégették. 1456-ban rehabilitálták. 1909-ben boldoggá, 1920-ban szentté avatták.
(r. p.)

A szerzetesi hivatás népszerűsítése

Szokatlan akcióval népszerűsíti a szerzetesi életformát a francia egyház. Fiatal szerzetesek összefogásával úgynevezett flash-animáció készül, amely az interneten hívja fel a figyelmet a szerzetesi közösségek életére és értékeire. Emellett egész évben változatos programok sokasága várja a hivatásukat keresőket. Az akció kiemelt célja, hogy tisztázza a kapcsolatot az egyes szerzetesrendek, illetve az egyház és a társadalom között. A szervezők mindezen túl a szerzetesi utánpótlás biztosítását is remélik. Franciaországban jelenleg mintegy negyvenezer szerzetes él.
(KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .