Forrás és cél

Akkor Esztergomban szerveztek egy tanfolyamot, amelynek során az érdeklődők áttekinthették a római rítus ezen rendhagyó formájának részeit. Most Barsi Balázs ferences szerzetes vezetésével újabb tanfolyam indul papok, kispapok, egyházzenészek és ministránsok számára A római rítus két formájának együttélése címmel. A július 13-a és 17-e között zajló kurzusnak az országúti ferences plébánia ad otthont.
A régi és az új egyaránt része az egyház liturgikus kincsestárának, egy és ugyanazon rítus kettős gyakorlásáról van szó – mutatott rá fent említett levelében is a Szentatya, aki mindig is törekedett a liturgia fontosságának hangsúlyozására. Hiszen ahogyan a II. vatikáni zsinat is megerősítette: „A liturgiából, elsősorban az Eucharisztiából mint forrásból fakad számunkra a kegyelem; s általa valósul meg Krisztusban a leghatásosabb módon az emberek megszentelése és Isten dicsőítése, melyre mint célra az egyház minden más tevékenysége irányul.”
Barsi Balázs, a tanfolyam meghirdetője és védnöke így fogalmaz: „XVI. Benedek pápa szellemében az egyetemes, nagy római liturgikus hagyományról szeretnénk tanulni, tanulságokat levonni és lelkileg gazdagodni.”

Az ötnapos kurzus előadói Barsi Balázs mellett Alácsi Ervin János, Dobszay László és Földváry Miklós István lesznek. Olyan témák kerülnek majd elő, mint a hagyományos forma fölelevenítésének története és kölcsönhatása a liturgia rendes formájával az úgynevezett benedeki reformok keretei között, a zenei szolgálat elvi alapjai, a templomtér kialakításának és a liturgikus tárgyak használatának főbb szempontjai. A tanfolyamon nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatra, hiszen a cél, hogy a részt vevő papok végül önállóan is végezhessék a szertartásokat, a szolgálattevők pedig felkészülhessenek a segédkezésre. „XVI. Benedek pápa ráirányítja figyelmünket a szentmisére, a hitletétemény dobogó szívére. A szentmise nem pasztorációs terület a szó általános értelmében, még csak nem is a gyülekezetnek önmaga ünneplése, hanem az Úr Krisztus megváltó áldozatának megjelenítése a Szentlélek erejében, és istenségének kinyilvánulása – fogalmazta meg korábban Barsi Balázs. – A miséző pap a hívekkel együtt, Péterrel való közösségben itt mondja ki a maga teljességében a világ végezetéig: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia. És amikor Urunk, Jézus szinte emberi szorongással azt kérdezi: De talál-e hitet az Emberfia a földön, amikor eljön? (Lk 18,8) – lényegében ezt kérdezi: megtalálja-e a kenyértörés közösségét, a miséző egyházat még itt a földön? Mert a Maranatha őskeresztény felkiáltás a szentmisében kell hogy hangozzék addig, amíg az Úr el nem jön. Mert arra a mise-akklamációra fog eljönni, amelyre szentségi módon minden misében eljön.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .