Főpásztori roráté Győrben

Fotó: Hencz Márton

 

Ha valaki manapság autóval útra kel, az első dolga, hogy a GPS-ben beállítja az úti célt. Miként a zsoltáros fogalmaz, mi Isten házába indulunk, ezért örvend a szívünk. Nem mindig a legrövidebb út vezet a célhoz – kezdte szentbeszédét a főpásztor. – Lelki értelemben egészen biztosan nem. Lelkiekben is áldozatot kell hoznunk ahhoz, hogy célba érkezhessünk. Ezért az advent kezdetén különösen föléled bennünk a vágy, hogy Isten házába, Betlehembe érkezzünk, és köszöntsük Jézust, a Messiást. Vegyük szemügyre az utat, amit a keresztény aszketika és misztika jelölt ki számunkra, mindazt, amit a lelkiségi irodalom ajánl: hogy advent idején többet imádkozzunk, elmélkedjünk a Szentírás tanításáról, jót tegyünk és bűnbánatot tartsunk. Ezek a szempontok segítenek, hogy elérjük a célunkat, és részünk legyen abban az örömben, hogy megérkezünk Isten házába.
Napjaink kulcsszava az interaktivitás: interaktív kiállításokra várják a látogatókat, interaktív táblákkal teszik érdekesebbé a tanórákat a diákok számára. Az Egyház az adventi cselekedetek által immár kétezer éve interaktív módon vonja be a hívő embert abba a lelki folyamatba, amely igazi gyümölcsöt hozhat, és képes elvezetni az embert a Jézussal, Isten Fiával való nagy találkozásra. Ne elégedjünk meg pusztán azzal, hogy elindulunk ezen az úton. Útközben fölvehetünk utasokat is. Legyen szabad helyünk az autóban! Senki mellett ne menjünk el úgy, hogy nem vesszük fel a Jézushoz vezető úton!
Kívánom, hogy mindnyájunk számára legyen ez az advent az úton levés időszaka, amikor szívesen fogadjuk azokat, akik hozzánk társulnak. Sőt, tudatosan hívjunk meg másokat! Jézus, az Isten Fia azért lett emberré, hogy minden ember rátaláljon, és általa eljusson az üdvösségre. Legyünk készek ezekben az adventi napokban arra, hogy másokat is magunkkal vigyünk, és együtt haladjunk Betlehem felé! – buzdította a szentmisén jelen lévőket Veres András megyéspüspök.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .