Fohászok a magyar családokért

A Fájdalmas Szűzanya emléknapján megrendezett zarándoklat Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek által bemutatott déli szentmisével zárult. Szentbeszédében a főpásztor Mindszenty József munkára és imádságra hívó szavait idézte. Miután emlékeztetett Szűz Mária rendíthetetlen hitére és szeretetére, felhívta a hívek figyelmét arra, hogy Isten akaratának megfelelően szorgalmasan és értelmesen kell dolgoznunk és élnünk a világban, mert az emberi munkának különleges méltósága van.


Amellett, hogy biztosítja az egyénnek és családjának a megélhetést, lehetőséget ad az ember képességeinek kibontakoztatására is. Manapság azonban, amikor gazdasági válság sújtja a világot, a jóléti államok szociális és egészségügyi intézményei – a körülmények szűkössége, adott esetben pedig a rendkívül magas költségek miatt – a jó szándék ellenére egyre nehezebben képesek biztosítani a rászorulók ellátását. „A keresztény társadalmi tanítás jellemzőjeként emlegették nyugaton évtizedeken át a szociális piacgazdaság fogalmát. Tehát a piacok matematikai logikája mellett és helyett éppen ennek a szociális elméletnek kellett volna az emberséget, az ember méltósága iránti tiszteletet kifejeznie” – hangsúlyozta a főpásztor. Hazánkban nem bontakozott ki a nyugatihoz hasonló jólét, s időközben a drámaivá fokozódott demográfiai problémák miatt „üres kézzel, szívünkben a hitünkkel, családunk és népünk iránt érzett szeretetünkkel, külsőleg pedig majdnem eszköztelenül” állunk a nehézségek között. Plébániai karitászcsoportjaink nagylelkűen segítik a rászorulókat, de a nagy egészségügyi és szociális intézmények működtetéséhez az ilyen önkéntes segítség nem elég, ott szakképzett, megfizethető munkaerőre van szükség. Mára „a probléma méretei meghaladják képességeinket” – emelte ki a bíboros. Hatékonyak, eredményesek akkor lehetünk, ha minden erőnket Isten akaratának keresésére, Isten szeretetére, a Gondviselésre fordítjuk. Máriához hasonlóan „bíznunk kell szeretetében, mert ő nem hagyja el azt, aki benne bízik” – fejezte be homíliáját Erdő Péter bíboros.

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .