A kisebbségi létről a hit fényében

– A világ nem önmagában áll a létben, hanem teremtett világ, és rajta túl ott van a személyes és minket szerető Isten – mondta beszédében. – A mai világban sokak zaklatott életében félelem, nyugtalanság, sokszor a reménytelenség érzése érhető tetten. Ezért szükség van misszióra, erre szólít Isten. „Meg kell tanulnunk tanúságot tenni Krisztusról, a keresztre feszítettről.


Az általános emberi tapasztalatokhoz kell tehát kapcsolnunk mondanivalónkat, ha azoknak akarunk beszélni Krisztusról, akik nem hívők, ilyenkor nem kell visszariadnunk a tanítástól sem. Ehhez persze először magunknak kell tanulnunk: tanulnunk a hittant, az egyház katekizmusát, a Szentírás ismeretét és annak hiteles, katolikus értelmezését.”

Kisebbségben élni nagy kihívás, de ezt a helyzetet is a hit fényében kell élni. Hitünk egyszerre segít minket abban, hogy megőrizzük és továbbfejlesszük közösségeink azonosságát és életét, de abban is, hogy megértésben és szeretetben éljünk együtt másokkal – hangsúlyozta a bíboros. Délután részt vett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott ünnepségen, amelynek főépületében felavatták Mádl Ferenc köztársasági elnök emléktábláját. A rendezvényen jelen volt Mádl Dalma, a néhai államfő özvegye, a Katolikus Karitász segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

Esztergom–budapesti főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .