Főegyházmegyei Kateketikai Konferencia Egerben

Fotó: Balogh Ferenc

 

A háromszáz fős tanácskozás témája a 2020 szeptemberében hazánkban rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés volt. A szakmai munkának az egri Hotel Flóra, a liturgikus szertartásoknak pedig a Nagyboldogasszony-templom (Barátok temploma) adott otthont.
A konferencia nyitó szentmiséjét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be.
A szertartást követő előadásában a főpásztor rámutatott a katekéták kulcsfontosságú szerepére a gyermekek szentségi nevelésében, illetve meghatározta feladatukat a közelgő NEK előkészítésével kapcsolatban.
Előadásában Török László biblikus, Füzes Ádám liturgikus, Versegi Beáta-Mária CB nővér antropológiai oldalról igyekezett megvilágítani az Eucharisztia éltető hatását.
A plenáris előadások után szekcióüléseken beszélhették meg a résztvevők a különféle korosztályok eucharisztikus nevelésében szerzett tapasztalataikat.
Az óvodáskorúak megközelítéséhez Vizvárdy Rita SSS testvér adott gyakorlati útmutatást és ötleteket. A szentségi felkészítésben végzett széles körű tapasztalataikkal és a jó gyakorlatok bemutatásával Tóth Adrienn és Stafford Krisztina SDSH nővér gyarapította a katekéták módszertani eszköztárát. Balog Gyula gyöngyösi plébános a fiatalok eucharisztikus életének formálásához adott új szempontokat. Vitális Gábor szalézi szerzetes pedig a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek Jézushoz vezetésének gyakorlatát mutatta be a téma iránt érdeklődőknek.
A lelki elmélyülést szolgáló közös esti szentségimádás és az egyéb imaalkalmak programját Szabó József, az egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa állította össze.
A konferencia zárásakor megfogalmazott hitoktatói vélemények arról tanúskodtak, hogy a közösen eltöltött három nap lelki ajándékaival és hitismereti, módszertani tapasztalataival gazdagodva a katekéták új lendülettel folytatják a munkájukat a saját területükön.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .