A kommunista rendszer bukásának szimbóluma

A XIII. században élt, a Přemysl-házból származó Prágai Szent Ágnes anyai ágon Árpád-házi királyaink leszármazottja volt. Prágában kolostort alapított a minoritáknak, majd a klarisszáknak; az első nővéreket maga Assisi Szent Klára küldte ide, akivel Ágnes levelezett. Élete során leginkább a betegekkel és az árvákkal törődött, valamint templomokat építtetett. Boldoggá avatásának folyamata a huszita háborúk miatt félbeszakadt, és csak a múlt század 30-as éveiben folytatódott. II. János Pál pápa 1989. november 12-én avatta szentté. A cseh rendszerváltás kiemelkedő alakja, Václav Havel különösen szívén viselte Szent Ágnes kultuszának ápolását.
A cseh katolikus egyház már hosszú ideje készült a kerek évfordulóra. A készület részeként a cseh püspöki konferencia tagjai római zarándoklaton vettek részt, melynek során meglátogatták XVI. Benedek emeritus pápát is. A találkozón Dominik Duka bíboros átadta a nyugalmazott pápának a 2009-es Stará Boleslav-i látogatása emlékére állított mellszobor másolatát.
November 16-án a prágai Szent Vitus-székesegyházban szentmise keretében ünnepelték Szent Ágnes szentté avatásának évfordulóját. A szertartást Stanisław Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek mutatta be a cseh- és a morvaországi püspökök koncelebrálásával. Dziwisz bíboros Szent II. János Pál pápa személyi titkára volt, így személyes emlékei is fűződnek az ünnephez. A szentmisén részt vett Charles Daniel Balvo jelenlegi, valamint Diego Causero korábbi csehországi apostoli nuncius is. Dominik Duka bíboros meghívására Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke is Prágába érkezett, és csatlakozott az ünneplőkhöz.
A szentmise bevezetőjében Duka bíboros felidézte a cseh- és a morvaországi püspökök előző heti római zarándokútját, amikor azt kérték Ferenc pápától, hogy Szent II. János Pál „az Egyház tanítója és Európa védőszentje” címet kaphassa.
Homíliájában Dziwisz érsek megemlékezett arról, hogy a cseh–lengyel kapcsolatok évszázados múltra tekintenek vissza: a krakkói püspökség első patrónusa a cseh vértanú király, Szent Vencel volt. Fölelevenítette, hogyan lett Prágai Ágnes szentté avatása a kommunista rendszer bukásának katalizátora és szimbóluma. A csehek szeretetét és örömét az érsek személyesen is megtapasztalta, amikor a bársonyos forradalom eseményei után néhány hónappal elkísérte II. János Pált apostoli útjára. Kitért arra is, hogy harminc évvel ezelőtt egy lelki forradalom is lezajlott, ami a negyvenévnyi kommunista elnyomás Isten- és egyházellenes légköre után a szabad vallásgyakorlás korát hozta el.
Veres András püspök november 15-én érkezett Prágába, ahol Balga Zoltán, a Prágai Magyar Katolikus Plébánia plébánosa kísérte. Bemutatta neki a helyi magyar közösség életét, kihívásait és terveit, majd közösen vettek részt a Dominik Duka bíboros által rendezett díszvacsorán, amelyen a visegrádi országok püspökei is képviseltették magukat.

Forrás és fotó: Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .