Flashmobbal a szeretetért

Fotó: NEK

 

A napfényes tavaszi időben a bazilika lépcsőin sorakoztak fel a kórustagok, pólójukon a NEK mottójával: „Minden forrásom belőled fakad.” A flashmob keretében felcsendült a Tantum ergo, majd A szeretet összeköt, a szeretet éltet kezdetű kórusmű, kongadob­kísérettel és tapssal. A gyerekek piros, fehér és zöld zászlókat lengettek, majd közös fotók készültek az eseményen megjelent Erdő Péter bíborossal, aki ezután rövid sétát tett a téren: érdeklődőkkel, turistákkal beszélgetett.
A bazilika lépcsőjénél tartott sajtótájékoztatón a bíboros elmondta: az ötszáz fős gyerekkórus gyönyörű meghívó dalt énekelt, amelynek refrénje („A szeretet összeköt, a szeretet éltet”) jól kifejezi a NEK-re való előkészület szellemiségét. Erdő Péter arról is beszélt, hogy e nagy nemzetközi találkozó mottója – „Minden forrásom belőled fakad” – a 87. zsoltár utolsó sora.
Előtte Jeruzsálemről van szó a zsoltárban. Arról, hogy minden nép ott született. Egyiptomiak, babiloniak – mindenki, akit akkor idegennek tartottak, és akik egyszer majd együtt fogják járni az örömteli táncot, mintegy a beteljesülés korában. Ezt a beteljesedést várjuk, és ezt szeretnénk előmozdítani már most, a földi életünkben is: a szeretetet a népek között. Ebben segít minket az Eucharisztia, a hitünk. Krisztus a szeretetet jeleníti meg számunkra, amire ma is nagy szükségünk van – mutatott rá Erdő Péter.
A NEK vallási rendezvény, de nagyon sok olyan kulturális és egyéb esemény társul hozzá, amelyekre mindenkit nagy szeretettel várunk. Reméljük, hogy akik ebből az alkalomból meglátogatják hazánkat, jó benyomást szereznek majd a kultúránkról, az életünkről. Fontos, hogy találkozzunk egymással. Időnként fel kell emelnünk a fejünket, egyénként és közösségként is, hogy széttekinthessünk magunk körül a világban, és fölfedezhessük, hogy alapvetően testvérek vagyunk. Azt hiszem, mind­erre nagyszerű alkalom lesz ez a nemzetközi rendezvény – fogalmazott a bíboros, a NEK fő szervezője.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a lelkipásztori előkészület után most már a konkrét, gyakorlati jellegű előkészület következik.
Sok embert várunk az eseményre. Legutóbb, a Fülöp-szigeteken az jelentett nagy kihívást, hogy interkontinentális repülőjáratokkal kellett odautazni. Csak azok tudtak jelen lenni a találkozón, akik ezt megengedhették maguknak. Mi kontinentális ország vagyunk, amely könnyebben elérhető. Szeretettel várjuk azokat is, akiknek csak egy buszjegyre telik, vagy éppen kerékpárral érkeznének a szomszédos országokból. A fiataloknak is könnyebb lesz eljönniük ide, nem olyan drága az utazás, hiszen a kontinens közepén vagyunk – tette hozzá Erdő Péter. Majd újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a fiatalok az Egyház jövője: „Minden nemzetközi eucharisztikus kongresszuson szokás közös elsőáldozást tartani. Azok a gyerekek, akik egy ilyen alkalommal járulnak először a szentáldozáshoz, életük végéig emlékezni fognak erre. Láttuk ezt a Fülöp-szigeteken is, ahol a közel kilencvenéves, nyugdíjas bíboros arról számolt be, hogy a 30-as években, Manilában éppen egy ilyen kongresszuson volt elsőáldozó, és ez milyen nagy élményt jelentett számára.”
Arra a kérdésre, hogy a NEK-en jelen lesz-e a Szentatya, Erdő Péter így válaszolt: „A Szentatyát meghívtuk az eseményre. Az utóbbi néhány évtizedben a pápa rendszerint legátust küldött maga helyett a rendezvényekre, legutóbb, a Fülöp-szigeteken is így volt ez. A Szentatya video­üze­netben fordult a szentmise résztvevőihez.”
Magyarországon eddig csu­pán egyszer, 1938-ban rendeztek eucharisztikus világkongresszust. 2020 szeptemberében már 52. alkalommal gyűlnek össze a világ katolikusai és mindazok, akik együtt szeretnék megünnepelni Jézus Krisztus valóságos jelenlétét az Oltáriszentségben. A kongresszus tehát – bár elnevezése rendkívül komolyan hangzik – ez esetben korántsem tudományos konferenciát jelöl, hanem ünnepet; egy héten át tartó, színes, nyitott, változatos programokat kínáló eseménysort. Szabadtéri misék, koncertek, történelmi városnézés, családi programok követik majd egymást, hogy Jézus Krisztus valóságos jelenléte hozzásegítse a résztvevőket a megbékéléshez.
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának tagjai és nemzeti küldöttei május 8. és 11. között a magyar fővárosba látogatnak, hogy megtekintsék a 2020-as kongresszus főbb helyszíneit (Hungexpo, Hősök tere, Szent István-bazilika, Kossuth tér, Esztergom). A küldöttek tájékozódnak a tervezett programokról és az előkészületekről. Az eseményen köszöntőt mond Áder János köztársasági elnök, a Parlamentben pedig Kövér László házelnök fogadja a vendégeket.
További információk és tudnivalók az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról: www.iec2020.hu; www.­face­book.com/nek2020; instag­ram. com/nek2020budapest

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .