Egymásba kapaszkodó elköteleződéssel

Fotó: Lambert Attila

 

Az évente megrendezett Mindszenty-ünnepre idén is megtelt az esztergomi bazilika monumentális tere. Már másfél órával a hercegprímás boldoggá avatásáért felajánlott szentmise kezdete előtt óriási volt a jövés-menés a templom körül. Az érkező közösségek az altemplomban tisztelegtek Mindszenty József sírja előtt. A Pannonia Sacra iskola 800 zarándoka is először a sírnál tartott rövid imát. A többség kerékpárral tette meg az utat Budapesttől Esztergomig, a kisebbek pedig gyalog jöttek. Az intézmény diákjai már 18. alkalommal vettek részt az eseményen. A hercegprímás papi jelmondatát nevéül választó iskola első igazgatója, Gere György úgy vélte, ők nem hiányozhatnak a Mindszenty-miséről. E szándék megvalósításhoz a szülők és a tanárok testet edző, lelket nemesítő formát találtak: egy, a Pilisen át vezető zarándoklatot, melynek köszönhetően a gyerekek és a felnőttek egyaránt felkészült lélekkel érkezhetnek meg a szentmisére – fogalmaz a koszorúzás során Perczel Tamás, aki szülőként éveken át kerékpározott együtt az iskola közösségével. A diákok koszorút helyeznek el a hercegprímás sírjánál, és felkötik a zarándoklat egyik szimbólumát, a nemzeti színű szalagot.
A bazilikában ülőhely már keveseknek jut. Sok iskola képviselteti magát az eseményen. Nagy létszámban vannak itt az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskolából és a budapesti Szent II. János Pál Iskolaközpontból. Érkeztek diákok és tanárok a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolából és a Reménység Katolikus Általános Iskolából is. Itt van a fővárosi Liliomkert Katolikus Óvoda közössége, valamint a vác-alsóvárosi plébánia Kol­ping-családja is. Kenuval érkezett Esztergomba a budapesti Szent Gellért Gimnázium mintegy harminc diákja. A felnőtt közösségek is sokan vannak. A Magyarország Barátai Alapítvány tagjai Vizi E. Szilveszter elnök vezetésével jöttek Esztergomba. A Lengyelországból érkezett zarándokok Szent Kinga ereklyéjét is magukkal hozták az ünnepre. A lovagrendek képviselői és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkatársai és növendékei is eljöttek az eseményre, ahogyan a csehimindszenti hívek is, plébánosuk, Déri Péter kíséretében.
A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás. A liturgián számos püspök koncelebrál. Ott van az oltár körül Michael August Blume apostoli nuncius, Ternyák Csaba egri érsek, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Udvardy György, Spányi Antal, Palánki Ferenc, Böcskei László megyéspüspök, Gyulay Endre nyugalmazott püspök, Cserháti Ferenc és Mohos Gábor segédpüspök, Kocsis Fülöp görög­ka­to­likus érsek metropolita, Orosz Atanáz és Szocska Ábel görög­katolikus püspök.
Köszöntőjében a bíboros az idei Mindszenty-nap jelentőségére hívja fel a figyelmet: most először ünnepelhetünk úgy, hogy Mindszenty Józsefet már hivatalosan is a tiszteletreméltó címmel említhetjük, hiszen Ferenc pápa határozatban mondta ki, hogy Isten szolgája Mindszenty József hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket – hangsúlyozza a főpásztor.
Az ünnep szónoka, Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a szentbeszédében a találkozásról, a tanulásról és az egymásba kapaszkodó elköteleződésről beszél. A zarándoklatot vállaló diákokhoz és nevelőikhez szólva úgy fogalmaz: megmunkált talajba hullhatott a tanítás magja. Felhívja a figyelmet arra, hogy a múlt örökségének tudatosítása és továbbadása közös feladatunk. Találkozunk-e valóban nagy elődeink példájával? Meglátjuk-e kemény küzdelemmel járó, önmagukat feláldozó magatartásukat? Merítünk-e, tanulunk-e ebből, amikor hiteles élettapasztalatokat keresünk, amelyek el nem apadó forrásként biztosítják számunkra a szükséges életenergiát? Az el nem apadó forrás nem más, mint Isten gondoskodása, amelyről mindig bizonyosságot szerezhetünk, valahányszor kérdésekkel és kihívásokkal szembesülünk. Ilyenkor ugyanis mindig kiderül, hogy Isten válaszokat is ad nekünk, hogy az isteni terv részeként mindig biztonságban érezhessük magunkat. Ugyancsak mély emberi szükséglet az egymásba kapaszkodó elköteleződés. A modern kor áramlatainak kereszttüzében ez az összekapaszkodás mutatja meg, mi az egészséges, természetes egyen­súlyban megélhető jövő népünk számára, és mi az, ami erősíti Egyházunkat küldetése útján – fogalmazott a nagyváradi püspök.
Vértanúink és hitvallóink az igazságot, az örömhírt hirdették, és a számukra megadatott jelenben mertek a küldetésüknek élni. Mi akkor tudjuk továbbadni ezt az örökséget, ha az életpéldájukkal való találkozásaink során magunk is megérintődtünk. Nekünk is át kell élnünk a közeledés, a találkozás pillanatait, mert csak a megajándékozott ember tud igazán magával ragadó üzenetet képviselni, és mások szolgálatának élni – mutatott rá az ünnep jelentőségére Böcskei László.
Mindszenty bíboros az evangéliumi radikalizmust élte elénk. Isten igazságának fényében látta a világot, és az embert megillető legfőbb jó ügyének előmozdításán munkálkodott. Mindannyian egy jobb és szerethetőbb világot akarunk, ezt tervezzük, és erről beszélünk. Be kell látnunk azonban, hogy ehhez több bátorságra és elszántabb elköteleződésre van szükség – figyelmeztetett a szónok.
A liturgiát követően a püspökök, a jelen lévő papság, az állam és a közélet, valamint a lovagrendek képviselői megkoszorúzták Mindszenty József sírját a bazilika altemplomában.
A szertartás után a Szent Adalbert Központban tartott fogadáson Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere posztumusz díszpolgári címet adományozott Mindszenty József bíborosnak. Az ezt tanúsító oklevelet Erdő Péter bíboros vette át, és úgy fogalmazott: örök emlékezetül elhelyezi azt a prímási levéltárban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .