Filmek előszele a 25. Titanicról

A jubileumát ünneplő Titanic megnyitóján Wes Anderson Berlinben Ezüst Medve-díjat nyert Kutyák szigete című animációs filmje debütál. Az Oscar-díjra is jelölt Andersontól (Holdfény királyság; A Grand Budapest Hotel) ismét egy sajátos hangulatú mozit láthatunk, ahogyan azt megszokhattuk tőle. A Japánban játszódó történet egy fiatal fiút követ nyomon, aki a kutyáját próbálja megtalálni. A filmet május 3-ától vetítik a hazai mozikban. A fesztiválon tekinthető meg itthon első ízben Bogdán Árpád Genezis című munkája is, amely – a Panorama szekcióban – szintén megjárta a Berlinalét.
Hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi a filmes esemény központja, de az Ódry Színpadon, a Kinóban, a Francia Intézetben, az Art+ moziban és a Magvető Caféban is lesznek titanicos vetítések, kísérőprogramok.
Az idei fesztivál a szokásosnál is színesebb válogatást kínál a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Mint­egy negyvenöt alkotást láthat majd a közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit és elsőfilmesek debütáló alkotásait. Az idei fesztivál vendége Izland, de megismerhetünk például iráni, indonéz, lengyel, szerb, kazah és brazil alkotásokat is. A baltikumból érkezik Andrus Kivirhk Ördöngös idők című regényének filmfeldolgozása (amolyan észt Indul a bakterház), míg Ausztráliából a Veszett vidék című drámát láthatja premier előtt a nagyérdemű.
Lesznek filmek, amelyeket csak a Titanicon láthat a közönség. Ilyen például A Ghost Story az Oscar-díjas Casey Affleckkel a főszerepben, vagy Chloé Zhao a világ számos filmfesztiválján – többek között Cannes-ban is – díjat nyert The Rider című, igaz történetet feldolgozó alkotása.
(További részletek: www.titanicfilmfest.hu)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .