Fiatalok a keresztény Európáért

Először szerveztek nemzetközi találkozót passaui, székesfehérvári egyházmegyés és szatmárnémeti fiataloknak, hogy egész Európát, a kontinens nyugati és keleti részét is képviselve együtt vegyenek részt egy lelki programban. A kétnapos zarándoklat közös imádsággal, elmélkedésekkel, valamint Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre életének egy-egy fontos mozzanatát bemutató jelenetekkel kezdődött, és püspöki szentmisével zárult.
A passaui fiatalokkal régi kapcsolatot ápol a Székesfehérvári Egyházmegye. A bajorok és a magyarok is boldogként tisztelik Gizellát. Miután Wilhelm Schraml passaui püspök 2011-ben, a családok évében Boldog Gizella-ereklyét ajándékozott Székesfehérvárnak, a város a magyar szent család tiszteletének központjává válhatott. Spányi Antal megyéspüspök 2012-ben egy Szent István-ereklyét ajándékozott Passaunak, a Gizella-tisztelet európai központjának. Az így kialakult testvéri kapcsolat alapozta meg azt a célkitűzést, hogy a két egyházmegye vigye közelebb a fiatalokat azokhoz a szentekhez, akik összekötik a két népet, és erősítse bennük azokat a keresztény értékeket, amelyek létrehozták és meghatározták Európát. A mostani zarándoklat célja az volt, hogy közösségbe hívja a kontinens nyugati és keleti felén élő fiatalokat. Örömteli, hogy Erdélyből, Szatmárnémetiből is érkeztek zarándokok az eseményre.
A találkozó első napján, Móron az ismerkedés és a közös étkezés után a résztvevők imádsággal, elmélkedésekkel és szentórával zárták a napot. Másnap a templomban tartott napindító gondolatok után Bodajk felé vették az útjukat. A zarándoklat egy-egy állomására megérkezve a passaui, a csákvári és fehérvári, valamint a szatmárnémeti fiatalok jeleneteket mutattak be a szentek életéből.
A zarándokút végén, a bodajki Segítő Szűz Mária-kegyhelyen Spányi Antal megyéspüspök várta a fiatalságot. A püspök a szentmisén arra biztatta a jelenlévőket, hogy tegyenek tanúságot hitükről ma, amikor Európában és az egész világon veszélyben van a kereszténység.
A szentmise végén a Passaui Egyházmegye ifjúsági referense, a passaui Boldog Gizella-iskola diákjainak kísérője, Wolfgang de Jong átnyújtotta a megyéspüspöknek a bajor fiatalok ajándékát, egy altöttingi gyertyát, amelyet a Szűzanya kegyszobrának képe díszít.
Hajdu Ferenc általános helynök a találkozón elmondta: a kapcsolat a passauiakkal azért is fontos, hogy a fiatalok lássák: volt két ifjú: egy magyar fiatalember és egy bajor fiatal lány, István és Gizella, akik találkozásából kibontakozhatott Magyarország és Bajorország ezeréves kapcsolata. Amikor őket tiszteljük ereklyéikben, nemcsak a bajor néppel, hanem valamennyi európai néppel is egy közösséggé válunk.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .