Férfi szerzetes-elöljárók ülése

„Április 25-én az egész magyar szerzetesség nagy ünnepére készülünk: Mátraverebély–Szentkútra gyűlnek össze a megszentelt életet élők, hogy közösen ünnepeljék szerzetesi hivatásuk ajándékát. Nagy öröm, hogy az előzetes visszajelzések alapján mintegy hatszázan vesznek részt ezen az ünnepi alkalmon, amelynek kiemelt vendége és prédikátora lesz José Rodríguez Carballo, a vatikáni szerzetesi kongregáció érsek titkára. Szeptember 19-én pedig Pest belvárosában, a Március 15-e téren és a Ferenciek terén kerül sor a Szerzetesek Tere elnevezésű rendezvényre.” Ez utóbbi esemény alkalmat ad majd a szerzetesrendeknek a bemutatkozásra, a spiritualitás és a sokféle szolgálat tekintetében egyaránt – mondta el Urik M. Monika.
Délután Lukács János jezsuita novíciusmagiszter tartott előadást a szerzetesi életút alakulásáról, a kezdeti képzés feladatairól. Előadását kérdések és tapasztalatok megosztása követte.


Végül sor került az FSZK ötfős állandó bizottságának megválasztására, majd a konferencia statútuma szerint az állandó bizottság megválasztotta a konferencia elnökét és tisztségviselőit. A következő három évre újraválasztották elnöki tisztségében Labancz Zsolt SchP piarista tartományfőnököt. Az állandó bizottság tagjai: Dobszay Benedek OFM ferences, Ábrahám Béla SDB szalézi, Vörös András OCD kármelita tartományfőnök és Balogh Péter Piusz O. Praem. gödöllői premontrei kormányzó perjel. Az állandó bizottság általános titkárnak Forrai Tamás SJ jezsuita tartományfőnököt választotta meg.

A szerzetes-elöljárók összejövetelét megtisztelte részvételével Alberto Bottari de Castello érsek, apostoli nuncius is. Ő volt az esti szentmise főcelebránsa. Szentbeszédében az isteni irgalom, a megtérés és a szerzetesélet kapcsolatáról beszélt. A közös vacsorát követően nyílt, testvéri hangulatú beszélgetésre került sor.

Másnap délelőtt folytatódott a közös gondolkodás a szerzetesi együttműködés lehetőségeiről, majd két témában hallgattak meg tájékoztatást az elöljárók: először Bángi-Magyar Attila ismertette a szerzetesi együttműködés keretében alapított Servitor Pro Multis Kft. ötévi munkáját, terveit, majd Várnai Jakab OFM rektor és Szatmári Györgyi rektorhelyettes tartott beszámolót a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola helyzetéről, képzési kínálatáról.
Az elöljárók összejövetelüket az előző év zárszámadásának és a következő év költségvetésének elfogadásával zárták. 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .