„Az egyháznak ki kell állnia a véleménye mellett”

A Keresztény ember a modern világban azokhoz a fiatal felnőttekhez szól, akik életük kezdetén állnak. E könyv eredetileg egy osztrák hittankönyvsorozat utolsó kötete volt. „Ausztriában az iskolákban vallásoktatás címén sokszor liberális tananyagot tanítanak. Ennek a »hűtlen teológiának« az ellensúlyozására jött létre a mi hittankönyvsorozatunk. Minden fejezete az Isten szóval kezdődik, rávilágítva arra, hogy az egyháznak elsősorban Róla kell beszélnie. Annak ellenére is ezt kell tenni, hogy a világ sokszor a másodlagos témákra helyezné a hangsúlyt” – fogalmazott a segédpüspök.


A kötet második fele azokkal a morális kérdésekkel foglalkozik, amelyek a ma emberét kihívások elé állítják. Köztük a gender-ideológiával is, amelyet egy „hatalmi szándék részeként, erőszakkal” próbálnak egyesek a közvéleményre erőltetni. Az osztrák püspöki konferencia éppen ezért készül ez ügyben egy állásfoglalás kiadására, melynek kidolgozásában Laun püspök nagy szerepet vállal. „Az egyháznak ki kell állnia a véleménye mellett”: Észak-Amerikában az egyház képviselői nemegyszer együtt vonultak fel azokkal, akik hitet tesznek a keresztény értékek mellett. Erre itt, az Európai Unióban is szükség lenne. Legfőképp azért, mert az unió az élet és a család védelmét háttérbe szorítja. „Az ateisták a keresztényeket azzal vádolják, hogy meséket találnak ki. De akkor miért lépnek fel velünk szemben ennyire agresszíven?”

„A közvélemény felé fordulni csak okosan és bölcsen lehet. Számtalanszor előfordult – mutatott rá Andreas Laun –, hogy provokatív kérdést tettek fel nekem, például a homoszexualitással kapcsolatban. Ilyenkor azt válaszoltam, hogy engem Istenről, a bűnről és a megváltásról kérdezzenek.” A nehéz körülmények ellenére sokan meghallják az egyház hangját. Gyakran elég csak a józan észre hivatkozni. Több olyan társadalmi kérdés létezik – például a nők munkába állásának kikényszerítése –, melyek ellentmondásosságát vagy tarthatatlanságát az is beláthatja, aki nem keresztény. Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy olyan kérdésekről ne nyilatkozzunk, amelyek nem tartoznak a kompetenciánkba.

A Keresztény ember a modern világban: című könyvet a Kairosz Kiadó adta ki. Szövege teljes terjedelmében elérhető az OLI honlapján:

http://w3.oli.katolikus.hu.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .