Ferenc pápa sürgető felhívása a szíriai békéért

Február 25-én, vasárnap délben Ferenc pápa az Angelus elimádkozása után sürgető felhívást tett közzé a szíriai békéért, különösen a háború sújtotta Kelet-Gútában kialakult humanitáriuskatasztrófa-helyzetre való tekintettel.

A Szentatya üzenete így hangzott: „Kedves testvéreim, ezekben a napokban gyakran gondolok a szeretett és sokat szenvedett Szíriára, ahol fokozódott a háború, különösen Kelet-Gútában. Ez a februári hónap hozta az egyik legvéresebb összecsapást a hét éve tartó konfliktus során: százak, ezrek haltak meg a polgári lakosságból, kisgyermekek, asszonyok, öregek; kórházakat bombáztak; az emberek nem jutnak élelemhez… Testvéreim, mindez embertelen! A rosszat nem lehet újabb rosszal legyőzni. És a háború rossz. Ezért sürgető felhívást teszek közzé annak érdekében, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak, engedjék be a humanitárius segélyeket – élelmet és gyógyszert –, és evakuálják a sebesülteket és a betegeket. Imádkozzunk közösen Istenhez, hogy ez késedelem nélkül megvalósuljon!”
Szavait rövid csend követte, majd Ferenc pápa a Szent Péter téren állókkal elimádkozta az Üdvözlégy Mária kezdetű imádságot.
Több mint ötszáz civil halt meg, amióta a szíriai kormányerők nyolc napja elkezdték a Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gúta bombázását. Az áldozatok között legalább százhúsz gyerek is van.
Az ENSZ BT február 24-én, szombat este egyhangúlag harmincnapos tűzszünetet szavazott meg, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott térségbe. Ennek ellenére továbbra is harcokról érkeznek hírek a 2013 óta ostromlott négyszázezer lakosú Kelet-Gútából.
António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán felszólította a feleket, hogy vessenek véget a „földi pokolnak”: azonnal szüntessék be a harci cselekményeket a térségben.
Szíriában több mint 13,1 millió polgári személy szorul jelenleg humanitárius segélyre, közülük 6,14 millióan belső menekültek.
A háború hét éve alatt több mint háromszáznegyvenezren haltak meg.

Fordította: Tőzsér Endre SP
Forrás és fotó: Vatican News

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .