Ferenc pápa is aggodalmát fejezte ki az amazóniai erdőtüzek miatt

A Szentatya a következő szavakkal fordult a Szent Péter téren összesereglett hívekhez: „Mindnyájan aggódunk az Amazonas-medencében pusztító hatalmas tüzek miatt. Imádkozzunk, hogy mindenki erőfeszítésének köszönhetően, mielőbb meg tudjuk fékezni őket. Az az erdőkből álló tüdő létfontosságú bolygónk számára!”
Az argentin származású Ferenc pápa szívén viseli az amazonasi erdők sorsát. Májusban fogadta Raoni indián törzsfőnököt, aki azért utazott Európába, hogy felhívja a figyelmet az Amazonas-medencében zajló erdőirtásokra. 2015 májusában kiadott enciklikájában a pápa bírálta azokat a gazdasági érdekeltségeket, amelyek kizsákmányolják az amazóniai erdőségeket. Ferenc pápa hívására az idei évben október 6–27. között tartják a Vatikánban a pánamazóniai szinódust.
A hét végén több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékének mint­egy három hete lángoló dzsungelében a hivatalos adatok szerint. Január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel szerte az országban, ami önmagában is többéves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza.
Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja.

Szöveg és kép: Vatican News, MTI
Fordította: Tőzsér Endre

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .