Fénykereszt Sükösdön is

Vízszintes szára keleti és nyugati irányba mutat, északi és déli oldala fehér, keleti és nyugati oldala kék színű. Magyarországon 2002. november 1-jén állították fel az első fénykeresztet Debrecenben, a másodikat pedig Tolna megyében, Németkéren. A máriaremetei kereszt tudtunkkal a harmadik. 2000. november 15-én II. János Pál pápa apostoli áldását adta mindazokra, akik e kereszteket felállítják.

A kereszt tehát nem dísz, nem látványosság, hanem a világot átölelő kezdeményezés. 2005-ben több mint hétezer fénykereszt állt már világszerte.

A sükösdi fénykereszt felállítása Kormos Jakab kántor kezdeményezésére történt, aki a lakosság körében gyűjtötte össze a kivitelezéshez szükséges anyagi forrást. 2012. május 6-án a sükösdi templom falai között huszonkét fiatalt részesített Bábel Balázs érsek a bérmálás szentségében. A szertartás előtt az egyházfő megszentelte a templom kertjében a sükösdi hívek adományából a közelmúltban felállított fénykeresztet.


Tamás Márta
polgármester

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .