Fények bűvöletében

Bajáról indult, a szépséges Sugovica-parti városból, ott tanult Rudnay Gyula szabadiskolájában, majd a főiskolán Bernáth Aurél osztályába került. Néhány évi tanárkodás után 1958-ban Badacsonytomajban telepedett le, s azóta is ott él. Egry Józsefet kivéve nem akadt a Balaton világának olyan ihletett, egyéni felfogású megörökítője, mint ő. Keresztury Dezső ezt írta festészetéről: „A fény nem robbantotta előtte szét a világot: e formák, színek és vonalak megőrizték egybetartozásukat, harmonikus szerkezetekbe rendeződtek, s gyengéd világukon a víznek inkább csillogását, mint viharzását érzékeltették a beléjük szervezett aranyfüst-csíkocskák.”

Egyházi tárgyú, bibliai témájú monumentális alkotásai több hazai templom oltárát, szentélyét, hajóját díszítik, lényegítik át. Az ábrázolásban, távolodva az illusztratív megoldásoktól, az egyes témákkal kapcsolatos hangulatait érzékelteti. A Kossuth- és Magyar Örökség-díjas művésznő újabb elismerése a Pro Cultura Christiana-díj, amelyet Erdő Péter bíboros nyújtott át Udvardi Erzsébetnek március 3-án Budapesten.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .